OBJAVLJEN SNIMAK KAKO UKRAJINCI NAVODNO GAĐAJU UPORIŠTE VAGNERA! Koristili pametne američke bombe (VIDEO)


IZVOR: Republika - 26.04.2023 | 19:10


Odavno se govori kako je administracija Džoa Bajdena Ukrajincima poslala ove precizne bombe povećanog dometa, ali sad se prvi put pojavio i video snimak.

Foto: Printscreen Twitter
OBJAVLJEN SNIMAK KAKO UKRAJINCI NAVODNO GAĐAJU UPORIŠTE VAGNERA! Koristili pametne američke bombe (VIDEO)

Joint Direct Attack Munition, skraćeno JDAM, satelitski su navođene američke bombe koje su se koristile i u ratovima nakon 11. septembra. 

Odavno se govori kako je administracija Džoa Bajdena Ukrajincima poslala ove precizne bombe povećanog dometa, ali sad se prvi put pojavio i video snimak.

 

 

Na snimku se vide četiri efikasna i veoma jaka udara na zgrade u razorenom Bahmutu u kojima su bili Vagnerovci i oružje. JDAM komplet inače je pričvršćen na bombu opšte namene tešku od 220 pa do 900 kilograma i tu bombu pretvara u precizne projektile navođene GPS sistemom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Još nema potvrde nezavisnih potvrda da se radilo o JDAM sistemu, ali da je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo povećalo ubojitu snagu, efikasnost i bezbednost delovanja potvrdio je to nedavno general Džejms Heker, komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi, kao i Savezničke vazdušne komande NATO-a, koji je rekao da je Ukrajina primila i uspešno koristi JDAM-ER.

 

 

U zavisnosti od visine i brzine aviona sa kojeg se ispaljuje, JDAM bomba može da putuje oko 26 kilometara pre nego što eksplodira. S pravom vrstom opreme, ukrajinski avioni potencijalno mogu da nose više JDAM-ova u jednoj misiji, baš kao što to rade ratni avioni SAD-a i NATO-a.

Od njihove prve borbene upotrebe u kasnim 1990-im, JDAM-ovi su poboljšani i dodane su nove sposobnosti. Mogu da rade sa raznim upaljačima koji kontrolišu hoće li eksplodirati iznad tla, na površini ili nakon što se ukopaju u zemlju. Jedan ažurirani komplet dodaje par krila koja se otvaraju nakon što se bomba ispusti, omogućujući joj da leti dalje.

Zašto se pre nisu koristile JDAM bombe u Ukrajini?

Njujork tajms objašnjava kako su morali da se reše neki osnovni problemi hardvera i softvera: JDAM setovi nisu bili dizajnirani za upotrebu s ruskim bombama koje koristi Ukrajina, a ruski ratni avioni koje ima Kijev nisu mogli da nose američke bombe, niti ruski računarski sistemi mogu elektronski da komuniciraju s američkim vođenim raketama.

Od kada se Poljska, pridružila NATO-u, neki njeni avioni MIG-29 su nadograđeni kako bi nosili zapadno oružje što je zahtevalo zamenu njihovih sovjetskih računarskih sistema. Poljska je pak početkom aprila isporučila prve lovce MiG-29 koje je obećala Ukrajini.