ŠTA SE DEŠAVA U RUSIJI? Nakon erupcije vulkana, udario snažan zemljotres (VIDEO)


IZVOR: Republika - 11.04.2023 | 16:36


Zemljotres je praćen potresima magnitude od četiri do pet stepeni po Rihteru, koji su se osetili u Petropavlovsku Kamčatskom.

Foto: Tanjug-AP
ŠTA SE DEŠAVA U RUSIJI? Nakon erupcije vulkana, udario snažan zemljotres (VIDEO)

Zemljotres magnitude 5,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je obalu Kamčatke, na Dalekom istoku Rusije, saopštila je kamčatska kancelarija Geofizičke službe Ruske akademije nauka.

U saopštenju se navodi da je epicentar potresa bio na 57 kilometara od Petropavlovska Kamčatskog.

Foto: Tanjug-AP

 

Teritorijalno odeljenje ruskog Ministarstva za vanredne situacije saopštilo je da je potres registrovan u 13.39 časova, na dubini od 89 kilometara. Zemljotres je praćen potresima magnitude od četiri do pet stepeni po Rihteru, koji su se osetili u Petropavlovsku Kamčatskom, kako piše Kurir.

Kamčatsko odeljenje Službe ističe da se radi o dodatnim potresima nakon zemljotresa koji se dogodio u ponedeljak, 3. aprila, preneo je TAS.

- Nema osnova za brigu, to je prirodan proces. Potresi u zoni zemljotresa mogu da se dešavaju u roku od dve do tri sedmice - dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, Vulkan Šiveluč, najseverniji aktivni vulkan na teritoriji ruske Kamčatke, eruptirao je i izbacio oblak pepela visok 10 kilometara, što predstavlja povećanu pretnju vazdušnom saobraćaju, saopštio je tim za odgovor na vulkansku erupciju Kamčatke (KVERT).

Lokalne vlasti zatvorile su škole i naredile stanovnicima obližnjih sela da ostanu u kućama jer se oblak pepela može raširiti desetinama kilometara oko vulkana.

BONUS VIDEO: