ODJEKNULO KAO BOMBA! SABOTAŽA U NATO DRŽAVI: Rusi oštetili migove koji su poslati Ukrajini (FOTO)


IZVOR: Republika - 07.04.2023 | 15:09


Jaroslav Nađ, ministar odbrane Slovačke, izjavio je da je moguće da su ruski tehničari namerno sabotirali rad borbenih aviona MiG-29 sovjetske proizvodnje koje je posedovala slovačka vojska, a koje je Bratislava nedavno dala Ukrajini za odbranu od ruske agresije.

Foto: Tanjug/AP
ODJEKNULO KAO BOMBA! SABOTAŽA U NATO DRŽAVI: Rusi oštetili migove koji su poslati Ukrajini (FOTO)

Euraktiv navodi da je u pitanju 29 dvomotornih migova koje je Slovačka, država članica NATO, nakon raspada Češkoslovačke 1993. nasledila podelom vojne imovine bivše države.

Foto: www.profimedia.rs

Slovačka vojna baza Sliač u kojoj su do prošle godine bili ruski tehničari

Slovačka vojska nije koristila te borbene avione od avgusta 2022, a prošlog meseca je 13 MiG-29 predato ukrajinskoj avijaciji.

Foto: Tanjug/AP

Slovački avion MiG-29

- Oni su mogli da lete, ali to ne znači da su bili sposobni i za borbena dejstva. Ukrajinci su došli u Slovačku nedelju dana pre polaska migova (za Kijev), doneli rezervne delove i pregledali avione - objasnio je Nađ.

Foto: Tanjug/AP

Jaroslav Nađ, slovački ministar odbrane

On je to poručio nakon što je opozicija koju predvodi stranka Smer-SD bivšeg premijera Roberta Fica oštro kritikovala vladu zbog toga što se odrekla vrednih letelica.

Foto: Tanjug/AP

Slovačka je poslala Ukrajini 13 MiG-29

Na avionima su primećeni problemi, a Nađ je ocenio da su ih možda namerno izazvali ruski tehničari koji su bili u vojnoj avio-bazi Sliač u Slovačkoj sve do prošle godine.

- Čak je i policija to istraživala, na osnovu naših sumnji. Bilo je delova u motorima aviona kojima su pristupali slovački tehničari, a zatim su postojali delovi kojima su pristuo imali samo ruski tehničari. Defekti su se pojavili samo u onim delovima kojima su Rusi pristupali - rekao je Nađ.