BESNI PAS PRETI MOSKVI: Sa novim krstarećim raketama lakše ćemo pregovarati sa Rusijom


IZVOR: Tanjug - 07.02.2018 | 05:53


"Predlog adminsitracije predsednika SAD Donalda Trampa da se američkom nuklearnom arsenalu dodaju krstareće rakete koje se lansiraju sa mora namenjen je da pruži američkim diplomatama adut u ubeđjivanju Rusije da prekine kršenja ključnog sporazuma o kontroli naoružanja", rekao je američki ministar odbrane Džim Matis.

Foto: Tanjug/AP

Navikao da pregovara sa pozicije sile: Džejms Matis

- Ideja je, ponavljam, da naši pregovarači ostanu da pregovaraju sa pozicije snage - rekao je Matis u izlaganju pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa.

On je predstavljao novu američku nuklearnu strategiju koja je objavljena prošlog petka. U dokumentu se predlaže uvođenje dve nove vrste nuklearnog oružja, krstarće raketa koja se lansira sa mora i slabije verzija postojeće balističke rakete.

Matis je povezao krstareće rakete sa optužbom Vašingtona da Rusija krši Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine time što na tlu rasporedjuje krstareće rakete koje su zabranjene tim ugovorom. Rusija demantuje te optužbe.

- Ne verujem da bi Rusi bili spremni da se odreknu nečeg a da ništa ne dobiju od nas za uzvrat  - rekao je Matis nagoveštavajući da krstareće rakete treba da budu adut u pregovorima.

Nova američka nuklearna strategija u velikoj meri se oslanja na nešto što administracija vidi kao davno potrebnu modernizaciju nuklearnog arsenala, laboratorija i fabrika koje podržavaju taj arsenal, komunikacija i sistema za rano upozorenje koji omogućuju Pentagonu da komanduju i kontrolišu to oružje.

U strategiji se govori relativno malo o kontroli naoružanja mada je Matis, danas odbacio ideju da on zanemaruje kontrolu naoružanja.

- Naprotiv, nuklearna strategija ponovo potvrđuje ulogu nuklearnog oružja u nacionalnoj odbrani dok istovremeno podvlači posvećenost SAD kontroli naoružanja, dogovoru o neširenju nuklernog nauroužanja i suproststavljanju nuklearnom terorizmu - rekao je Matis.

Rusija je juče nazvala novu američku nuklearnu strategiju antiruskom, licemernom i opasnom. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi Rusija razmatrala upotrebu nuklearnog oružja samo u dva slučaja - kao odgovor na napad nuklearnim oružjem ili drugim oružjem za masovno uništenje, i kao odgovor na nenuklearni napad koji ugrožava opstanak ruske nacije.