MAKRONOVA REFORMA PODRŽANA OD STRANE DESNICE: Francuska produžava starosnu granicu za odlazak u penziju


IZVOR: Republika - 09.01.2023 | 13:22


Predlog zakona o penzionoj reformi biće predstavljen sutra u parlamentu.

Foto: Tanjug
MAKRONOVA REFORMA PODRŽANA OD STRANE DESNICE: Francuska produžava starosnu granicu za odlazak u penziju

Francuska desničarska stranka Republikanci potvrdila je da će podržati više puta odlaganu penzionu reformu, koju je najavio predsednik Emanuel Makron, što znači da bi posle meseci neizvesnosti mogla da bude izglasana sa parlamentarnom većinom, prenosi portal Euroktiv.

Predlog zakona o penzionoj reformi, koji je među ključnim Makronovim predizbornim obećanjima, biće predstavljen sutra u parlamentu.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron, predsednik Francuske

Reforma ima za cilj da uskladi penzionu potrošnju, za koju se očekuje da će dostići deficit u narednih 25 godina.

Vlada tvrdi da je podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju jedan od načina da se osigura da ceo sistem ne ostane bez novca.

- Budžetska, demografska i ekonomska situacija zahtevaju ovu reformu - rekao je u nedelju predsednik republikanaca Erik Sioti za list Žurnal di dimanš.

- Zbog toga se nadam da ću moći da glasam za pravednu reformu koja će spasiti naš penzioni sistem - kazao je on.

Sioti je istakao da je „vladina desnica“ uvek branila ideju reforme koja vodi do više posla, misleći na reformu koja ima za cilj podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. 

Međutim, rekao je Sioti, ta stranka će podržati predlog reforme, samo ako se prihvate njeni zahtevi. 

To uključuje pristup minimalnoj penziji od 1.200 evra za nove penzionere i „retroaktivno za sadašnje penzionere koji koriste najskromnije penzije“, dodao je on. 

Kako je naveo, reforma bi trebalo da bude „proširena na dva petogodišnja perioda“, uz povećanje starosne granice za odlazak u penziju na 63 godine 2027. i 64 godine 2032. godine.

Penzijska reforma je bila tačka sporenja u Francuskoj u poslednjih nekoliko meseci, što je dovelo do toga da su sindikati prošle nedelje upozorili na „veliki društveni sukob“ ako bude usvojena. 

Početkom decembra, grupa sindikata je rekla da je „spremna da se mobiliše“ oko reforme za koju su ocenili da dolazi „u vreme kada je društveni, ekološki i ekonomski kontekst posebno težak za sve veći deo stanovništva“.

Francuska premijerka Elizabet Born će sutra izneti detalje o planovima da se Francuzima najverovatnije podigne starosna granica za odlazak u penziju na 64 ili 65 godina, sa 62 godine.

Prolazak reforme kroz parlament, kako ocenjuje britanska agencija, neće biti lak.

Makronu nedostaje većina i moraće da pobedi nekoliko desetina konzervativnih poslanika ili da iskoristi ustavna ovlašćenja kako bi zaobišao skupštinu, što bi razbesnelo opoziciju, navela je agencija.

Sa jednom od najnižih starosnih granica za penzionisanje u industrijalizovanim zemljama sveta, Francuska troši više od većine drugih zemalja na penzije, skoro 14 odsto ekonomske proizvodnje, pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Penziona reforma u Francuskoj, gde se pravo na punu penziju stiče sa 62 godine, oduvek je bila osetljivo pitanje, a naročito sada sa porastom nezadovoljstva zbog rastućih troškova života.

Vlada navodi da je reforma neophodna da bi se obezbedilo finansiranje penzija narednih godina, prenosi Tanjug.

- Cilj je da se postigne balans bez podizanja poreza ili smanjenja penzija. Na stolu su razne opcije, ali sve uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju - rekao je novinarima portparol francuske vlade Olivije Veran. 

BONUS VIDEO: