PUTIN JE SPREMAN DA GURNE MILION RUSA U UKRAJINSKU KLANICU?! Britanci izneli dramatične podatke: CENA ŽIVOTA ZA KREMLJ JE SITNICA!


IZVOR: Republika - 22.12.2022 | 13:44


Analitičari su upozorili da bi rat u Ukrajini mogao da pređe u krvavu novu fazu u narednom periodu.

Foto: Tanjug/AP
PUTIN JE SPREMAN DA GURNE MILION RUSA U UKRAJINSKU KLANICU?! Britanci izneli dramatične podatke: CENA ŽIVOTA ZA KREMLJ JE SITNICA!

Britanski mediji bruje o tome kako Vladimir Putin ima krv 100.000 ruskih vojnika na rukama, napominjući da je ova "sumorna prekretnica dostignuta danas 10 meseci nakon ruske invazije".

Stručnjaci Zapada kažu da će "Pobesneli Vlad", kako su ga prozvali, rado poslati milion Rusa na klanicu u svom očajničkom pokušaju da ostvari pobedu u ratu u Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici su pratili broj poginulih u ratu - i danas tvrde da su Putinovi gubici tačno 100.400 ljudi.

S obzirom da je rat dostigao 302. dan, to znači da je Vladimir Putin od februara gubio u proseku 332 vojnika dnevno.

Kako tvrde britanski mediji, to je vojni neuspeh neverovatnih razmera, sa slabo obučenim i slabo opremljenim vojnicima koji se šalju u smrt u blatnjavim rovovima.

Putinov broj poginulih u vojsci već je više od šest puta veći nego što su Sovjeti izgubili u Avganistanu i 20 puta veći od američkih žrtava u Iraku.

I dok brojke koje je objavila ukrajinska vojska nisu zvanično potvrđene od nezavisnih tela, stručnjaci se slažu da su "Putinovi neuspesi razotkriveni u zapanjujućim razmerama".

Analitičari su međutim upozorili da bi rat sada mogao da pređe u krvavu novu fazu, kao i na to da Putin neće stati.

Kako Britanci kažu, "pobesneli Vlad" je iscrpeo sve svoje konvencionalne opcije, ali ne može sebi priuštiti da izgubi.

A sa njegovim režimom izolovanijim nego ikad, stručnjaci su upozorili da će Putinova jedina alternativa slanju više vojnika u ukrajinski "mlinu za meso“ biti pribegavanje nuklearnom oružju.

Ali čak i ako Vladimir Putin "upotrebi" svoj nuklearni arsenal, njegov režim bi, navodno, mogao da se sruši sledeće godine.

Međutim, ako se ništa ne učini da se Putin zaustavi, upućeni kažu da bi rat u Ukrajini mogao da se razvuče na još jednu deceniju.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Koliki su gubici?

I pored više od 100.000 izgubljenih ljudi, Putin je takođe doživeo razaranje zapanjujuće  količine oružja i vozila, koji su uništeni ili izgubljeni u Ukrajini.

Snage Kremlja su doživele više od 3.000 uništenih tenkova, 16 ratnih brodova i 283 aviona, što je katastrofalan rezultat za režim.

Slike napuštenih ili izgorelih ruskih vozila koja su razbijena na blatnjavim poljima Ukrajine postale su uobičajene.

Olga Lautman: Režim ne interesuje i ako bude milion mrtvih

U razgovoru za The Sun Online, američki ekspert za Rusiju Olga Lautman iz Centra za analizu evropske politike rekla je da je Putinova pozicija i na unutrašnjem i na međunarodnom planu postala mnogo slabija u poslednjih šest meseci.

- Rat je razotkrio rusku vojsku kakva je na svetskoj sceni - rekla je ona.

- Oni su neorganizovani, nemaju jedinstvo i razdvojeni su sukobima poput Ministarstva odbrane i Vagner grupe.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin, predsednik Rusije

Međutim, ona je istakla da je rusko stanovništvo "ili ignorisalo ili podržavalo Putinov genocid", sve dok on nije naredio mobilizaciju.

Od tada se veruje da je oko 750.000 Rusa pobeglo iz zemlje, sa nadrealnim slikama koje prikazuju ljude koji su zgrabili sa ulica i odvedeni u centre za regrutaciju.

Ali OIga je rekao da moskovski režim neće biti pogođen porastom broja poginulih.

- Rukovodstvu nije stalo da umre milion Rusa - ​​rekla je ona.

- Pogledajte njihovo obeležavanje Drugog svetskog rata, oni su ponosni na činjenicu da je toliko miliona Rusa žrtvovano.

Sa ovom ocenom se slaže i Jurij Feljštinski, koautor knjige "Diranje Rusije u vazduh” sa pokojnim ruskim disidentom Aleksandrom Litvinjenkom.

Ekspert za Rusiju sa sedištem u SAD, koji je bio primoran da napusti svoju zemlju, rekao je da je Putin odgovorio na njegovu posrnulu invaziju promenom ratnih stubova.

Rusija je istorijski videla ogroman broj žrtava u ratu. Ali Jurij upozorava da Putin neće biti svrgnut samo zbog broja poginulih. Umesto toga, kaže on, što su ruski gubici veći, rat će se činiti važnijim.

On navodi primer Drugog svetskog rata, u Rusiji poznatog kao Veliki otadžbinski rat.

- Cena života u Rusiji je istorijski veoma niska. Njen značaj za Rusiju često se ističe na osnovu obima žrtava koje je ruski narod podneo. Ako Putin prihvati poraz, verovatno će ga Kremlj isterati - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Da bi se rat završio, Rusija će to morati da oseti - dodao je on.

- Rusija će osetiti rat ako Ukrajina počne da puca na rusku teritoriju. Tada će se rat vrlo brzo završiti, baš kao što je završen sovjetsko-avganistanski rat. Zapad se plaši da izazove nuklearni udar i pokušava da bude oprezan - kazao je ekspert. 

On je takođe upozorio da će Rusija verovatno ispaliti svoje nuklearno oružje sa Belorusije umesto sa ruske teritorije, kako bi smanjila rizik od uzvratnog udara.

Veruje se da je Vladimir Putin mislio da je mogao da se prevrne preko Ukrajine za nekoliko dana - ali je završio sa dugim, krvavim bitisanjem u rovovima.

Putin je juče obećao da će nastaviti borbu - i tvrdio da će iskoristiti borbeno iskustvo da ojača svoje trupe. Ova izjava dolazi u trenutku kada je njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski leteo u Vašington na samit sa Džozefom Bajdenom. Zelenski je obezbedio ogroman paket vojne pomoći od dve milijarde dolara za pomoć u borbi protiv Rusije.

Olga je rekla da mir u Ukrajini treba da izgleda kao da "Rusija pakuje vojsku i odlazi kući, deokupirajući svu ukrajinsku teritoriju, uključujući Krim i Donbas“.

Nastavila je: "Ako neko uđe u vaš dom i počne da vas tuče, jedini način da prestanete je da ili predate svoj dom, ili oni odu. Odgovornost za predaju leži isključivo na Rusiji".

Međutim, upozorila je, "to se neće dogoditi pod Putinom“.

- Ako se njegov režim sruši, a u Kremlju se pojavi novo lice koje želi da se popravi, onda može doći do kratkoročnih promena, ali na kraju ne i do dugoročnog povlačenja. Putin je glupo očekivao da će zakočiti Ukrajinu i da će njegovi vojnici biti dočekani kao "oslobodioci“ – ali su se suočili sa žestokom borbom - zaključila je.

Kako prenose britanski mediji, Ukrajinci sada ponovo zauzimaju gradove i regione zauzete na početku rata krajem februara.

Zapad snažno podržava Kijev – puni ih oružjem koje im je potrebno da poraze Rusiju.

BONUS VIDEO