PUTIN BI MOGAO U POTPUNOSTI DA ZAVRNE SLAVINE: Stručnjaci upozoravaju na veliku nestašicu gasa i polarnu zimu u Evropi


IZVOR: Republika - 03.10.2022 | 10:14


Evropa se ove zime suočava sa „neviđenim rizicima“ za svoje snabdevanje prirodnim gasom, jer Rusija nastavlja da zateže slavine na svojim gasovodima, upozorila je danas grupa međunarodnih eksperata.

Foto: Tanjug/AP
PUTIN BI MOGAO U POTPUNOSTI DA ZAVRNE SLAVINE: Stručnjaci upozoravaju na veliku nestašicu gasa i polarnu zimu u Evropi

Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA), duga i hladna zima - ili kasno zahlađenje slično "Zveri sa istoka" iz 2018. - moglo bi da dovede do pada količine gasa u skladištu širom EU na čak pet odsto ove godine.

Postoji bojazan da bi to moglo dovesti do nestanka struje u Evropi, a IEA upozorava da nivoi skladištenja moraju ostati na 33 procenta do proleća.


I u oštrom upozorenju, međuvladina grupa sa sedištem u Parizu danas je rekla da se „ne može isključiti“ da bi Rusija mogla u potpunosti da zatvori slavinu, pošto nastavlja da koristi prirodni gas kao „političko oružje“.

Trenutno je skladište prirodnog gasa skoro 90 posto popunjeno širom Evrope - iznad trenutnog cilja EU. Ali Rusija Vladimira Putina nastavlja da smanjuje zalihe u znak odmazde na sankcije Ujedinjenog Kraljevstva i EU nakon invazije na Ukrajinu.

Isporuke ruskog gasa Evropi su trenutno smanjene za oko 50 odsto ove godine, u poređenju sa 2021. Dok Velika Britanija dobija malo gasa direktno iz Rusije, ona je deo evropskog tržišta i stoga trpi iste efekte porasta troškova i ogromne konkurencije za snabdevanje.

IEA, čiji su članovi Velika Britanija i SAD, upozorava da bi evropske zemlje mogle završiti u takmičenju sa Azijom za isporuku ionako oskudnog i skupog tečnog gasa (LNG). Takođe, pozvani su vlasnici kuća da budu 'odgovorni' za potršnju ove zime kako bi se smanjio rizik od nestašice.

BONUS VIDEO