PUTIN LIČNO ODOBRIO! Edvard Snouden dobio RUSKO DRŽAVLJANSTVO!


IZVOR: Republika - 26.09.2022 | 18:07


Snouden je 2014. pobegao od krivičnog gonjenja u Sjedinjenim Državama, gde mu preti dugotrajna zatvorska kazna.

Foto: printskrin
PUTIN LIČNO ODOBRIO! Edvard Snouden dobio RUSKO DRŽAVLJANSTVO!

Bivši radnik Američke agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden dobio je rusko državljanstvo, saopštio je kabinet predsednika Vladimira Putina.

Edvard Snouden je 2013. objavio informacije o metodama i nadzoru telefonskih i onlajn informacija u Sjedinjenim Državama i inostranstvu. Upravo su strogo poverljive informacije kompromitovale rad američkih i britanskih tajnih službi i otkrile da vlasti raspolažu ličnim podacima građana. Snouden je objavio različite strogo poverljive dokumente NSA.

„Zviždač“ je obelodanio i američko prisluškivanje lidera drugih (savezničkih) zemalja, navodi TASS. Rekao je da je to uradio zato što je mislio da ljudi žele da znaju šta NSA radi da bi ih nadzirala i upala u njihovu privatnost.

Snouden je takođe sa svojom trudnom suprugom podneo zahtev za rusko državljanstvo.

Snouden je 2014. pobegao od krivičnog gonjenja u Sjedinjenim Državama, gde mu preti dugotrajna zatvorska kazna. Prvo se sakrio u Hong Kongu. Podnio je zahtev za azil u nekoliko zemalja, a prva se na njegove zahtjeve odazvala Rusija, koja mu je iste godine izdala dozvolu za stalni boravak na teritoriji Ruske Federacije. SAD su mu oduzele pasoš i zahtevale njegovo izručenje od Rusije, ali je Moskva to više puta odbijala.

Bonus video: