OTROVAN PUTINOV OKORELI NEPRIJATELJ?! U martu je doneo šokantnu odluku, sada je hitno hospitalizovan - BRITANSKI MEDIJI UPIRU PRSTOM U KREMLJ!


IZVOR: Republika - 01.08.2022 | 10:46


Anatolij Čubajs, nekadašnji zvaničnik Kremlja koji je napustio Rusiju kada je počela invazija na Ukrajinu, hitno je hospitalizovan zbog sumnje da je otrovan.

Foto: Tanjug/AP
OTROVAN PUTINOV OKORELI NEPRIJATELJ?! U martu je doneo šokantnu odluku, sada je hitno hospitalizovan - BRITANSKI MEDIJI UPIRU PRSTOM U KREMLJ!

Anatolij Čubajs (67), ruski zvaničnik koji je u martu podneo ostavku na mesto specijalnog izaslanika ruskog predsednika Vladimira Putina pri međunarodnim organizacijama u znak protesta zbog napada na Ukrajinu, hitno je prebačen u bolnicu zbog trovanja, piše britanski tabloid San.

Kako se ističe, iznenadnu bolest Čubajsa otkrila je i javnosti obelodanila novinarka i bivša kandidatkinja za predsednika Rusije Ksenija Sobčak.

Prema navodima britanskog tabloida, ovom ruskom zvaničniku prvobitno je dijastifikovan Gijen-Bareov sindrom, retka i po život opasna bolest koja pogađa nerve, međutim, kako se ističe, postoji sumnja da iza svega stoji i zvanični Kremlj, pošto je čak pet oligarha bliskih Putinu otrovano. 

- Od početka godine, četiri šefa gasne industrije povezana sa Putinom i jedan vrhunski medicinski rukovodilac umrli su u misterioznim okolnostima. Neki sumnjaju da je smrt svih ovih zvaničnika povezana sa Putinom - navodi se.

Kako piše San, Čubajs se poslednjih meseci često žalio na utrnulost u rukama i nogama, zbog čega je prebačen na intezivnu negu. 

- Posebnu sumnju izaziva nekoliko specijalaca u zaštitnim odelima koji su viđeni kako ulaze u Čubajsovu sobu nakon što mu je pozlilo u nepoznatoj zemlji u Evropi - dodaje se u članku. 

Foto: YouTube/Printscreen

Anatolij Čubajs

Šablon se ponavlja 

Pored Čubajsa, koji se žalio na trnjenje ruka i nogu, Avdotja Smirnov (56), filmski reditelj, takođe je imao iste simptome pre nego što je hospitalizovan. 

Njegova supruga tvrdi da je stanje Smirnova nestabilno. 

- Stanje mu se pogoršalo, odjednom su mu trnule noge i ruke - rekla je ona. 

 

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Samo dan nakon što je Putin započeo invaziju na Ukrajinu 25. februara, telo Aleksandra Tjulakova, visokog finansijskog i bezbednosnog zvaničnika Gasproma na nivou zamenika generalnog direktora, pronašao je njegov ljubavnik.

Vrat 61-godišnjaka bio je u omči u njegovoj kući od 500.000 funti.

Samo tri nedelje pre - u istoj elitnoj zatvorenoj stambenoj zgradi u Lenjingradskoj oblasti - Leonid Šulman, šef transporta u Gazprom Investu, pronađen je mrtav.

Šezdesetogodišnjak je otkriven sa višestrukim ubodnim ranama u lokvi krvi na podu kupatila.

U međuvremenu, bogati Vladislav Avajev, 51, bivši potpredsednik Gasprom banke i bivši zvaničnik Kremlja, pronađen je ubijen u svom elitnom moskovskom penthausu. Nekoliko dana kasnije, Sergej Protosenja (55) pronađen je obešen u Španiji.

Protosenia je bio bivši zamenik predsednika Novoteka, kompanije blisko povezane sa Kremljom.

Ko je Anatolij Čubajs?

Čubajs je bivši zamenik premijera Rusije i vodio je privatizaciju ruske privrede posle pada komunizma u vladi Borisa Jeljcina. Ostao je ključna figura pod Putinom, a od 1998. do izgnanstva ove godine bio je na čelu ruskog državnog elektroenergetskog monopola RAO UES i njegove nanotehnološke korporacije RUSNANO.

Foto: YouTube/Printscreen

Anatolij Čubajs

Početkom juna fotografisan je u kiparskom supermarketu, a ranije je bilo izveštaja da je bio u Izraelu i Turskoj.