PUTINOVA ŠOK ODLUKA - POSTAVIO, PA SMENIO GENERALA DVORNIKOVA! Euforija na Zapadu: Da li je ovo dokaz da Moskvi ne ide dobro na Istočnom frontu?!


IZVOR: Republika - 01.06.2022 | 07:45


Ruski predsednik Vladimir Putin doneo je šokantnu odluku da smeni generala Aleksandra V. Dvornikova, koga je za glavnog komadanta invazije na Ukrajinu imenovao u aprilu, spekulišu mediji na Zapadu.

Foto: Tanjug/AP/www.profimedia.rs
PUTINOVA ŠOK ODLUKA - POSTAVIO, PA SMENIO GENERALA DVORNIKOVA! Euforija na Zapadu: Da li je ovo dokaz da Moskvi ne ide dobro na Istočnom frontu?!

Imenovanje Dvornikova, koji ima bogato ratno iskustvo u Siriji, za prvog čoveka onoga što Moskva naziva specijalnog vojnom operacijom u Ukrajini, mnogi zapadni stručnjaci ocenili su praktično kao priznanje Kremlja da se ratne operacije ne odvijaju onako kako je prvobitno predviđeno, pa je s tim u vezi smena Dvornikova još čudnija.

Kako navodi britanski tabloid Miror, novi komadant nije viđen već pune dve nedelje, zbog čega su i pokrenute spekulacije da nije uspeo da zadrži svoj posao.

Prema pisanju Mirora, odluka Kremlja je još neverovatnija ako se imaju u vidu opaske Pentagona da ruska vojska pravi iste greške u Donbasu kakve je napravila na početku rata kada je pokušala da zauzme celu Ukrajinu.

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

 

- Zadatak koji je Putin dodelio Dvornikovu bio je da poveže redove i formira mostove izme?u nepovezanih vozdušnih i kopnenih snaga, kako bi bolje koordinisao njihovo delovanje. U sukobu u Donbasu činilo se da njegove metode deluju. Ali, uprkos zauzimanju značajnih teritorija u Donbasu, moral u ruskim trupama naglo nastavlja da se narušava - navodi Miror pozivajući se na saznanja američkih obaveštajnih službi i objašnjava da je moral naročito nizak kada je reč o ruskom ratnom vazduhoplovstvu.

- Mentalitet pripadnika ruskog ratnog vazduhoplovstva neskon je riziku, a piloti odbijaju duže da se zadrže u ukrajinskom vazdušnom prostoru, zbog čega je njihovo dejstvo značajno slabije - konstatuje se u članku.