CRVENI TEROR - LOV NA UKRAJINSKE ZVANIČNIKE! Putin je ruskim trupama dao odrešene ruke, ŠEFOVI UKRAJINSKE ADMINISTRACIJE U STALNOM POKRETU!


IZVOR: Republika - 30.05.2022 | 07:53


Ruski predsednik Vladimir Putin dao je zeleno svetlo ruskim trupama za hvatanje ili likvidaciju lolalnih ukrajinskih zvaničnika na istoku zemlje, prenose britanski mediji.

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs
CRVENI TEROR - LOV NA UKRAJINSKE ZVANIČNIKE! Putin je ruskim trupama dao odrešene ruke, ŠEFOVI UKRAJINSKE ADMINISTRACIJE U STALNOM POKRETU!

Kako navodi tabloid Miror, Putinovi "eskadroni smrti" dobili su zadatak koji podseća na "Crveni teror" koji su boljševici sproveli posle Prvog svetskog rata, a koji predviđa likvidaciju ili zarobljavanje lokalnih ukrajinskih zvaničnika.

Zbog toga su, kako navodi Miror, šefovi lokalne administracije u stalnom pokretu.

- Šefovi lokalne administracije, ukljuèujući mene - mi stalno smo u pokretu. Rusi love naše glave, bilo da je u pitanju hvatanje ili potpuna likvidacija - naveo je Oleg Grigorov, šef policije Luganska koji je lojalan Kijevu.

Podsetimo, prema dostupnim podacima, Rusi trenutno kontrolišu oko 95 odsto teritorije Luganska, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno je situaciju u tom delu zemlje nazvao teškom.

Foto: Tanjug/AP/profimedia.rs

 

 

- Donbas će biti Ukrajina, jer je to naša suština. Ako Rusija donosi patnju i destrukciju, mi ćemo obnoviti sve gradove i našu zajednicu - naveo je Zelenski.

Kako je Republika već pisala, kada je reč o ratnim operacijama na frontu, Rusija je nedavno zauzela Liman, grad smeštnen zapadno od Severodonjecka od strateške važnosti za dalji tok rata u Ukrajini.

U napadu na Liman korišćene su i termobarične (vakuum) bombe, razorno oružje koje doduše nije zabranjeno Haškim konvencijama, pod uslovom da se ne koristi za napade na škole, bolnice i stambena naselja.

Takođe, prema navodima pojedinih medija kako na Zapadu tako i na Istoku, Rusi su stigli i do predgrađa Severodonjecka i tom gradu u toku su žestoke borbe.