POSLANIK EVROPSKOG PARLAMENTA ZAPRETIO ERDOGANU: Izolacija Turske u NATO ukoliko blokira Švedsku i Finsku


IZVOR: Tanjug, Republika - 15.05.2022 | 16:05


Navodi da nema osnova da ulazak dve zemlje bude usporen ili zaustavljen.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
POSLANIK EVROPSKOG PARLAMENTA ZAPRETIO ERDOGANU: Izolacija Turske u NATO ukoliko blokira Švedsku i Finsku

Manfred Veber, šef poslaničke grupacije narodnjačkih stranaka, najveće i najstarije u Evropskom parlamentu, upozorio je Tursku na moguću izolaciju unutar NATO u slučaju da blokira pristupanje Finske i Švedske alijansi.

Svako ko dovodi u pitanje jedinstvo NATO biće izolovan unutar zajednice, rekao je on nemačkoj medijskoj grupi Funke, preneo je TASS.

- Ako dve zemlje žele (da uđu u NATO), Finska i Švedska su deo toga, bez sumnje. Nema osnova da se to usporava ili blokira - istakao je Veber.

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da ta zemlja prati proces u vezi s planovima za priključivanju Finske i Švedske NATO-u, ali za sada ne može da gleda na to pozitivno.

Pratimo taj proces, ali nemamo pozitivno mišljenje o tome, jer bi to bila greška u vezi sa Grčkom. Znate kako se Grčka ponaša u Alijansi prema Turskoj. Drugu grešku Turska ne želi da pravi. Skandinavske zemlje su rasadnik terorizma, imaju običaj da se "gostoljubivo odnose" prema teroristima, da ih puštaju u parlament. Zbog toga za sada ne možemo pozitivno da gledamo na to - rekao je Erdogan tom prilikom.