ŠOLC UPOZORAVA: Zaustavićemo ruskog agresora, Putin neće pobediti!


IZVOR: Republika - 08.05.2022 | 19:41


Olaf Šolc je tokom svog govora povodom Dana pobede istakao da Nemačka ima istorijsku odgovornost da pomogne Ukrajini.

Foto: Printskrin/RTV PINK
ŠOLC UPOZORAVA: Zaustavićemo ruskog agresora, Putin neće pobediti!

U svom obraćanju građanima povodom Dana pobede u nedelju uveče, nemački kancelar Olaf Šolc uporedio je pobedu nad nacističkom Nemačkom pre 77 godina i rata u Ukrajini i obećao ukrajincima punu nemačku podršku. 

- Ja sam duboko uveren u to da Putin neće pobediti. Ukrajina će opstati, a sloboda i sigurnost će pobediti isto kao što su sloboda i sigurnost pre 77 godina izvojevali pobedu nad neslobodom, nasiljem i diktaturom - rekao je Šolc u TV govoru koji je emitovan na prvom i drugom programu javnog servisa ARD i ZDF, prenosi Jutarnji list. 

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

Olaf Šolc i Volodimir Zelenski

Šolc je u svom govoru istakao nemačku istorijsku odgovornost kada je u pitanju pomoć Ukrajini i rekao kako je Nemačka u Drugom svetskom ratu nanela nepravdu i ruskom i ukrajinskom narodu.

- Nemačka je iz svoje katastrofalne istorije između 1933. i 1945. izvukla pouku: Nikad više! Nikad više rat! Nikad više genocid. Nikad više strahovlada. I ipak se to opet dogodilo: rat u Europi - rekao je Šolc.

On je činjenicu da Nemačka po prvi put u svojoj istoriji šalje oružje u ratno područje obrazložio željom da se rat zaustavi.

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Rat u Ukrajini

- Njemačka pomaže kako bi nasilje stalo - rekao je Šolc.

Nemački kancelar je izrazio razumevanje onih građana koji strahuju da bi isporuka oružja Ukrajini moga proširiti rat i na Nemačku.

- Strah nas ne sme paralizovati. Mi pomažemo Ukrajini u borbi protiv agresora. Da tako ne radimo, to bi značila podrška agresoru i kapitulacija pred golim nasiljem - istakao je on.

Nemački kancelar je izjave Vladimira Putina, koji je agresiju na Ukrajinu uporedio s borbom protiv nacionalsocijalističke Nemačke, nazvao "falsifikovanjem istorije".

Foto: Ilustracija: Pixabay, Tanjug/AP

Vladimir Putin

On se na kraju svog govora zahvalio građanima Nemačke na prihvatanju stotina hiljada izbeglica iz Ukrajine.