ISTORIJSKA PREKRETNICA! Litvanija obustavila uvoz RUSKOG GASA, a to je NIMALO ne ugrožava! NAUSEDA: "Ako smo mogli mi, mogu svi"!


IZVOR: Republika - 02.04.2022 | 20:47


Litvanski predsednik Gitanas Nauseda objavio je da ova zemlja više neće uvoziti ruski gas.

Foto: Tanjug/AP
ISTORIJSKA PREKRETNICA! Litvanija obustavila uvoz RUSKOG GASA, a to je NIMALO ne ugrožava! NAUSEDA: "Ako smo mogli mi, mogu svi"!

- Pre mnogo godina moja zemlja je donela odluke koje nam danas omogućavaju da bezbolno prekinemo energetske veze sa agresorom. Ako mi to možemo, onda može i ostatak Evrope - napisao je Gitanas Nauseda i dodao da bi druge evropske zemlje trebalo da slede primer Litvanije.

 

- Tražeći punu energetsku nezavisnost od ruskog gasa, kao odgovor na rusku energetsku ucenu u Evropi i rat u Ukrajini, Litvanija je potpuno prekinula s nabavkom ruskog gasa - transportni sastav Litvanije od početka ovog meseca radi bez uvoza ruskog gasa - objavilo je tamošnje Ministarstvo energetike.

 

To potvrđuju i podaci litvanskog operatera prenosnog sistema gasa Amber Grid, koji pokazuju da je 2. aprila uvoz ruskog gasa za potrebe Litvanije preko litvansko-beloruske veze bio jednak nuli. Litvanija sve svoje potrebe za gasom zadovoljava preko terminala za tečni prirodni gas u Klajpedi, navodi se.

Ministar energetike Dainius Kreivis kaže da je ovo prekretnica u istoriji energetske nezavisnosti Litvanije.

- Mi smo prva zemlja EU među zemljama koje snabdeva Gasprom koja je stekla nezavisnost od isporuka ruskog gasa, a to je rezultat dugogodišnje koherentne energetske politike i pravovremenih infrastrukturnih odluka - rekao je ministar.

U takvim okolnostima, irelevantan je i zahtev Rusije da gas plaća u rubljama jer Litvanija više ne naručuje ruski gas i više ne planira da ga plaća. Kao odgovor, ruska kompanija za snabdevanje gasom Gasprom je obavestila Amber Grid da više ne želi da šalje gas iz Rusije preko litvansko-beloruske veze.

Prethodno su SAD zabranile uvoz nafte i gasa iz Rusije, dok je britanski premijer Boris Džonson rekao da, iako je zabrana ruskih fosilnih goriva "vrlo verovatna“, to treba učiniti postepeno, a ne naglo i odmah. Istovremeno, od najvećih svetskih zemalja koje uvoze ruski gas, bez obzira na invaziju na Ukrajinu, Kina i Indija nemaju problema, koje i dalje uvoze ovaj energent iz Rusije.

Među članicama Evropske unije postoji neslaganje oko zabrane uvoza ruskog gasa. Od najuticajnijih članica, zabrani uvoza  posebno se protivi Nemačka, čije potrebe za energentom u velikoj meri zavise od ruskih snabdevanja, a Berlin strahuje od velike krize u zemlji i Evropi u slučaju zabrane ruskih energenata.

Na nedavnom samitu u Briselu, lideri Evropske unije razgovarali su o energetici. Na stolu su bili brojni predlozi i ideje, a cilj je da se udari što jače na Rusiju kako se prihodi od gasa i nafte ne bi koristili za ratnu mašinu u Ukrajini. Ali i osigurati da šteta za EU ​​bude svedena na minimum.

Više o ratu u Ukrajini čitajte na našem blogu.

Bonus video: