KINESKI ŠAMAR! Đinping presekao nakon razgovora s Bajdenom, ovo je malo ko očekivao!


IZVOR: Republika - 19.03.2022 | 15:37


Kineski predsednik Si Đinping doneo je odluku o promeni trgovinskih ugovora o snabdevanju oružjem nakon što su SAD zahtevale od Pekinga da nikako vojno ne sarađuje sa Rusijom po pitanju Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP
KINESKI ŠAMAR! Đinping presekao nakon razgovora s Bajdenom, ovo je malo ko očekivao!

Samo dan nakon što je kineski predsednik Si Đinping razgovarao s američkim kolegom Džoom Bajdenom, pri čemu je ključna tema dvojice moćnika bio aktuelni rat u Ukrajini i odnos Pekinga i Moskve, čelnik najmnogoljudnije zemlje sveta doneo je odluku koju je malo ko očekivao. 

Naime, Bajden je od kineskog rukovodstva zahtevao da nipošto ne pruži podršku Ruskoj Federaciji kada je u pitanju isporuka oružja toj zemlji, nakon čega je zvanični Peking doneo odluku da se uvedu nova pravila o nadzoru ugovora o kupovini vojne opreme.

Iako nije objavljeno mnogo detalja o pomenutim pravilima, zapadni mediji su preneli kako je to jasan pokazatelj da će se Kina distancirati od potencijalne mogućnosti da oružano pomogne rusku stranu u ukrajinskom konfliktu. 

- Tokom razgovora, Bajden je upozorio Kinu da ne pruža podršku ruskom napadu na Ukrajinu - navodi Rojters i navodi kako je američki predsednik kazao da Kina, koja poziva na prekid vatre u Ukrajini, sama donosi sopstvene odluke. 

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen

Đinping i Bajden

Moskva se još nije oglašavala povodom tih najava, ali je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, povodom celokupne situacije, istakavši kako će saradnja između Rusije i Kine samo postati snažnija pod aktuelnim okolnostima.

- Ova saradnja će postati jača, jer u vreme kad Zapad očigledno podriva temelje na kojima je sazdan međunarodni sistem vrednosti, naravno da ćemo mi, kao dve supersile, morati da razmislimo kako da nastavimo dalje u ovom svetu - poručio je Lavrov.

Si stavio do znanja Bajdenu šta hoće od Tajvana 

Kineski predsednik Si Đinping rekao je američkom kolegi Džozefu Bajdenu da situacija oko Tajvana mora da se reši na pravi način kako bi se izbeglo da to pitanje ima negativan uticaj na diplomatske odnose Kine i SAD. 

Kina navodi da Tajvan, koji smatra svojom odmetnutom provincijom koja treba da bude vraćena pod okrilje Pekinga i silom ako bude neophodno, jeste najosetljivije i važno pitanje u odnosima sa SAD, preneo je Rojters.

S druge strane, Vašington, koji od Pekinga traži pomoć u vezi sa uspostavljanjem mira u Ukrajini, nema formalne diplomatske odnose sa Tajpejom, ali je glavni snabdevač oružja Tajvana i važan partner.