Ne postoji NATO baza na zapadu Ukrajine


IZVOR: Republika - 13.03.2022 | 13:03


Na portalu Republika objavljen je članak u kome su iznete tvrdnje da je Rusija raketirala NATO bazu na zapadu Ukrajine, što ne odgovara u potpunosti činjenicama.

Foto: Printscreen/Twitter
Ne postoji NATO baza na zapadu Ukrajine

U originalnom članku Republika tvrdi se da je u Javorivu, na zapadu ratom zahvaćene Ukrajine, granatirana "NATO baza" ili "NATO centar", što, kako je pokazala analiza portala raskrinkavanje.ba, ne odgovara činjenicama, s obzirom na to da takva baza ne postoji.

Kako se ističe u analizi, u kompleksu u u Javorivu, koji je Rusija granatirala, nalazi se Međunarodni centar za očuvanje mira i sigurnosti u kom su “trupe iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade, Poljske, Letonije i drugih zapadnih saveznika obučavale ukrajinske snage, počevši od 1990. godine.

Kako ističe raskrinkavanje.ba pozivajući se na članak Njujork Tajmsa, ovaj centar predstavljao je “ključnu vezu između ukrajinskih oružanih snaga i vojski Zapada pre rata.

S obzirom da je originalni tekst sa spornim tvrdnjama Republika prenela sa drugih portala, raskrinkavanje.ba dodelilo je prvobitnom članku ocenu "prenošenje lažnih vesti".