Ukrajina pooštrila zakon: ZA IZDAJU DOŽIVOTNI ZATVOR! Zelenski: Sve više političara traži vezu sa Rusijom!


IZVOR: Republika - 09.03.2022 | 13:44


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je pooštreni zakon po kome je za izdaju planirana kazna od 15 godina do čak doživotne kazne zatvora.

Foto: pixabay.com
Ukrajina pooštrila zakon: ZA IZDAJU DOŽIVOTNI ZATVOR! Zelenski: Sve više političara traži vezu sa Rusijom!

Kako se navodi na sajtu Vrhovne Rade, doneta je i izmena zakona o vraćanju vatrenog oružja i municije civilima radi zaštite zemlje tokom rata i propisuje da civili nisu odgovorni za upotrebu vatrenog oružja protiv lica koja vrše oružanu agresiju na Ukrajinu.

Osim toga, građani Ukrajine imaju mogućnost da učestvuju u odbijanju i odvraćanju oružane agresije Ruske Federacije i/ili drugih država, koristeći sopstveno nagradno oružje, sportsko oružje (pištolji, revolveri, puške, puške sa glatkom cevi), lovačke puške, glatke ili kombinovane zalihe oružja za nju.

Foto: Tanjug/AP

 

Zakon pooštrava kazne za otuđivanje tuđe imovine na bojnom polju ili korišćenje tragičnih okolnosti, borbu za sopstvenu korist pljačkom ljudi, uključujući i ubijene ili ranjene.

Konkretno, za krađu, razbojništvo, razbojništvo, iznudu ili proneveru  imovine po vanrednom stanju zaprećena je kazna zatvora od 5 do 15 godina, u zavisnosti od težine krivičnog dela. Takođe, za pljačku na ratištu lice će biti osuđeno na kaznu zatvora od 5 do 10 godina.

Podsetimo, Zelenski je ranije danas rekao da neki političari u Ukrajini traže veze s Rusijom i rade na podeli društva.

- Primamo različite signale da neki političari ponovo traže veze sa Rusijom. A neki drugi opet rade za raskol, suprotno jedinstvu - rekao je on.

Prema njegovim rečima pojavilo se mnogo signala da su neki Ukrajinci odlučili da više ne mogu da se bore i pokušavaju odvojenu borbu, za svoju korist.