ŠOK ODLUKA! Ovo se dešava prvi put u 100-godišnjoj istoriji: Ni Staljin ni Hladni rat, ništa nas nije oteralo odavde!


IZVOR: Republika - 09.03.2022 | 09:46


"Njujork tajms" povukao je sve svoje dopisnike iz Rusije, što je prvi put za više od jednog veka da ugledni list nema tamo reportere na terenu.

Foto: Tanjug/AP
ŠOK ODLUKA! Ovo se dešava prvi put u 100-godišnjoj istoriji: Ni Staljin ni Hladni rat, ništa nas nije oteralo odavde!

- Veoma tužan dan za istoriju Njujork tajmsa u Moskvi. Povlačenje svih svojih dopisnika iz zemlje. Imali smo tamo reportere stalno od 1921, sa jednim-dva kratka prekida zbog problema sa vizama. Ni Staljin ni Hladni rat, ništa nas nije isteralo -  napisao je na "Tviteru" Nil Mekfarkahar, bivši šef kancelarije lista u Moskvi.

List je objavio svoje formalno povlačenje iz Rusije u saopštenju u sredu, citirajući novi zakon kojim se kriminalizuju novinari koji izveštavaju o invaziji na Ukrajinu tako što se zabranjuje svako pominjanje "rata". Rusija, naime, invaziju na susednu zemlju zove "specijalnom vojnom operacijom".

- Novi ruski zakon gleda da kriminalizuje nezavisno, tačno novinsko izveštavanje o ratu protiv Ukrajine. Zarad bezbednosti našeg osoblja koje radi u regionu selimo ih van zemlje za sada - rekla je portparolka "Njujork tajmsa" Danijel Roads Ha, preneo je CNN.

Kako je javio "Holivud reporter", dok "Njujork tajms" napušta Rusiju, BBC nastavlja da izveštava iz zemlje.