OGLASIO SE ERDOGAN: Neodlučnost SAD je znak propadanja međunarodnog poretka, a evo koji je stav po pitanju Rusije i Ukrajine


IZVOR: Republika - 28.02.2022 | 19:00


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovio je danas da Turska ne može da zanemari svoje veze sa Rusijom ili Ukrajinom.

Foto: Tanjug/AP
OGLASIO SE ERDOGAN: Neodlučnost SAD je znak propadanja međunarodnog poretka, a evo koji je stav po pitanju Rusije i Ukrajine

On je dodao da će Ankara primeniti delove međunarodnog sporazuma o korišćenju turskih moreuza kojima bi mogao da se ograniči tranzit ruskih brodova od Sredozemlja do Crnog mora.

Članica NATO Turska u nedelju je nazvala rusku intervenciju u Ukrajini ratom, što joj je dozvolilo da se pozove na članove međunarodnog sporazuma iz 1936. koji će ograničiti prolaz nekih ruskih brodova iz turskih moreuza, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP, wikipedia

Putin, NATO

Turska deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom, i ima dobre veze sa obe zemlje, navodi britanska agencija.

Govoreći nakon sastanka vlade, Redžep Erdogan je kritikovao, kako je rekao, neodlučan stav SAD i zapadnih sila prema napadu na Ukrajinu, rekavši da je takav pristup znak propadanja međunarodnog poretka.

On je rekao da Turska neće praviti kompromise u pogledu svojih obaveza prema svojim savezima, uključujući NATO, ali da takođe ne može da se okrene protiv nacionalnih interesa u svom regionu, prenosi Tanjug.

Erdogan je ponovio da smatra, kako je rekao, da je ruska invazija neprihvatljiva.

BONUS VIDEO: