AKO DIRNETE RUSIJU, PUTIN ĆE VAS SLOMITI! Tenzije na vrhuncu, Zapad preti, ruski ambasador u Švedskoj nikad oštriji!


IZVOR: Republika - 13.02.2022 | 21:00


Viktor Tatarintsev poručio da se njegovoj zemlji je*e za sankcije Zapada u trenutku kada iz SAD stižu pretnje da će Moskva biti osakaćena.

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/The U.S. Army, Michael J Malik
AKO DIRNETE RUSIJU, PUTIN ĆE VAS SLOMITI! Tenzije na vrhuncu, Zapad preti, ruski ambasador u Švedskoj nikad oštriji!

- Ruskoj Federaciji se je*e za zapadne sankcije. Ako nas samo dirnete, predsednik Vladimir Putin će uzvratiti još žešće - poručio je ruski ambasador u Švedskoj Viktor Tatarintsev samo nekoliko sati nakon što su šef Kremlja i njegov američki kolega Džo Bajden razgovarali punih dva sata o trenutnoj globalnoj krizi nastaloj zbog Ukrajine, pri čemu je lider SAD još jednom zapretio Moskvi žestokom odmazdom u slučaju njene invazije na bivšu republiku SSSR.

Istovremeno, povodom tih pretnji oglasio se i Derek Šole, specijalni savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, naglasivši da su SAD spremne da "osakate rusku ekonomiju" u slučaju izbijanja konflikta na ukrajinskom tlu.

Iz Ukrajine beže i Hrvati

Mnoge zemlje pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu zbog pretnji od izbijanja rata, a među poslednjima su to učinile i Saudijska Arabija, Švedska, Australija, Španija, Italija, Francuska, Jordan i Hrvatska. Ranije su reagovale SAD, Britanija, Holandija, Danska, Letonija, Estonija i Novi Zeland.

- Hrvatima se preporučuje i izbegavanje putovanja u Ukrajinu, posebno uz granicu s Rusijom i Belorusijom - saopštilo je hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

- SAD mogu da osakate Rusiju u ekonomskom smislu ili da ojačaju vojne kapacitete na istočnim granicama NATO, što će diplomatski izolovati i unazaditi tu zemlju - istakao je američki zvaničnik za BBC i poručio da Zapad očekuje rusku invaziju na Ukrajinu, koja bi, ukoliko bude onoliko velika koliko se strahuje da će biti, uništiti Kijev.

Upravo se na takve reči i osvrnuo ruski ambasador u Stokholmu, istakavši za švedski list Aftonbladet da će odgovor Rusije biti snažniji što je Zapad bude više pritiskao.

Rat bliži nego ikad u poslednjih 20 godina

Poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula upozorio je da je novi evropski rat sasvim moguća stvarnost i to više nego ikad u poslednjih dvadesetak godina.

- Počela je i evakuacija osoblja ruske ambasade u Kijevu. Teško je reći da li se radi o oblicima pritiska ili zaista o najavi pravog sukoba. Ovog trenutka sve je teže biti optimista - rekao je Picula i podsetio da je jasno da diplomatija viđena prethodnih dana nije donela neke veće pomake u smislu deeskalacije napetosti.

- Oprostite na izrazu, ali je*e nam se za zapadne sankcije. Rusija je postala toliko dovoljna sama sebi da joj ništa ne može naštetiti u tolikoj meri u kojoj oni veruju. Mi nemamo italijanske i švajcarske sireve, naučili smo da prema njihovom receptu pravimo podjednako dobre ruske - naglasio je Tatarintsev.

S druge strane, situacija u Ukrajini je, kako tvrde svetski mediji, dostigla tačku pred pucanje budući da su tu zemlju počele da napuštaju američke diplomate, kao i članovi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji se evakuišu iz Donjecka. To je izazvalo ozbiljnu zabrinutost, a predstavnici proruskih snaga u tome vide pripremu za navodne predstojeće provokativne akcije ukrajinske vojske da bi isprovocirali reakciju armije Ruske Federacije.

- Povlačenje predstavnika zapadnih zemalja iz Donjecka može biti priprema za provokaciju velikih razmera. Potez ne mora nužno da bude povezan s vojnom opasnošću, već da predstavlja svestan korak Zapada da blokira protok zvaničnih informacija iz Ukrajine - izjavio je predstavnik samoproglašene Luganske narodne republike Rodion Mirošnik.

Britanci opet porede s nacistima


Povodom napete situacije između Zapada i Moskve oglasio i britanski ministar odbrane Ben Volas, koji je istakao da bi ruski predsednik Vladimir Putin svakog trenutka mogao da napadne Ukrajinu i natera milione Ukrajinca na bekstvo iz zemlje. Kako je poručio, trenutno stanje u Evropi mu "ima dah Minhena", čime je aludirao na događaje iz 1938, kada je Nemačkoj dozvoljeno da anektira Sudete u nadi da će se tako izbeći rat.

- Samo godinu kasnije je izbio Drugi svetski rat, kada je Hitler izvršio invaziju na Poljsku, dok se britanski premijer Nevil Čejmberlen trudio da spreči taj jezivi scenario - rekao je Volas i podsetio da je Putin ka granici s Ukrajinom nagomilao 130.000 vojnika i da je invazija moguća svakog trenutka.

A povodom povlačenja Amerikanaca iz Ukrajine oglasio se i državni sekretar SAD Blinken, istakavši da je rizik od ruske vojne akcije u Ukrajini dovoljno visok. On je, ipak, poručio da je diplomatski put i dalje otvoren.

- Način da Moskva pokaže da želi da ide tim putem je jednostavan. Treba da deeskalira situaciju, a ne da eskalira - naglasio je on, dok je njegov kolega iz Severne Irske Brandon Luis upozorio da je ruska invazija na Ukrajinu neminovna.

- Moramo da budemo realistični i shvatimo da Putin nije izmestio 100.000 vojnika ka Ukrajini bez razloga - naglasio je Luis.

Iljušin otkrio špijunsku američku podmornicu

Američku podmornicu klase "Virdžinija", koja je ovog vikenda izazvala ozbiljnu pometnju i koju je ruska vojska primetila u svojim teritorijalnim vodama u blizini Kurila, otkrili su protivpodmornički avion iljušin-38 i jedna od podmornica Pacifičke flote.

To se dogodilo tokom vežbe lociranja podmornice hipotetičkog neprijatelja. Međutim, SAD su negirale da je došlo do takvog incidenta, navodeći da njihovo plovilo nije zašlo u teritoriju Ruske Federacije.

Rusija, međutim, takve optužbe Zapada vidi kao izazivanje namerne histerije, što je tokom razgovora s Bajdenom u subotu uveče ponovio i sam Putin. On je američkom kolegi poručio da se od Rusije nepotrebno pravi bauk i optužio SAD da ne pritiskaju dovoljno Ukrajinu da prestane s provokacijama.

- Ostali ste nemi na ključne zahteve ruske strane, a koji se tiču neširenja NATO na istok i na prestanak uvlačenja novih članica u taj savez - podsetio je šef Kremlja Bajdena, koji je ranije tokom proteklog vikenda, podsetimo, izneo informacije američkih obaveštajnih službi, prema kojima će Rusija u invaziju krenuti 16. februara.

Šreder vuče Nemačku ka Putinu?

Nemački mediji pobesneli su nakon što je nekadašnji kancelar te zemlje Gerhard Šreder uputio pretnje Ukrajini da prestane da "zvecka sabljama" u trenutku napetih odnosa Zapada i Moskve zbog situacije u toj zemlji.

Šredera su, naime, kao socijaldemokratu po opredeljenju, što je i aktuelni kancelar Olaf Šolc, etiketirali kao glavnog krivca za blag stav Nemačke prema Rusiji, navodeći da on zbog sopstvenih interesa dovodi Evropu u opasnost.

To je objavio list Der špigel, otkrivši i da se Šreder tokom prethodnih dana susreo s nekim od ključnih kancelarovih ljudi. Šolc, inače, putuje u Rusiju da bi pokušao da ublaži tenzije.