MAKRON BI PREKO PUTINA DA ZAVLADA EVROPOM! Evo šta se krije iza puta francuskog predsednika u Moskvu: IDEMO U RUSKI BRLOG!


IZVOR: Republika - 07.02.2022 | 09:27


Francuski predsednik Emanuel Makron danas će boraviti u Moskvi, a sutra se u Kijevu sastaje s ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

Foto: Tanjug/AP
MAKRON BI PREKO PUTINA DA ZAVLADA EVROPOM! Evo šta se krije iza puta francuskog predsednika u Moskvu: IDEMO U RUSKI BRLOG!

Francuski predsednik Emanuel Makron nametnuo se prethodnih dana kao lider koji bi mogao da ima odlučujuću ulogu u smirivanju strasti između Zapada i Ruske Federacije u vezi sa situacijom u Ukrajini, a danas je saopšteno iz Jelisejske palate kako on putuje u Moskvu na sastanak sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom kako bi ubrzao iznalaženje rešenja za sprečavanje potencijalnog rata. 

Međutim, ono što je mnogim analitičarima prvo zapalo za oko jeste činjenica da Makron sve to čini i iz ličnih interesa, što je ubrzo potom potvrdio i nemenovani izvor blizak tom lideru. 

- Za predsednika je to prilika da pokaže svoje vođstvo u Evropi. Da je iznad svađe - rekao je jedan izvor francuskim medijima koji primećuju da Makronov angažman dolazi nepuna tri meseca od predsedničkih izbora u njegovoj zemlji, ali i nakon što se posle odlaska Angele Merkel sa čela Nemačke postavilo pitanje koji bi evropski lider mogao da preuzme palicu nezvaničnog vođe Starog kontinenta. 

Ono što je interesantno, međutim, jeste da Makron još nije potvrdio kandidaturu na predstojećim izborima. 

S druge strane, mnogi su njegov put u Moskvu, a zatim u Kijev u utorak, okarakterisali kao izuzetno riskantan diplomatski potez koji dolazi u trenutku velikih napetosti u svetu. On je, takođe, protekle nedelje obavio niz telefonskih razgovora sa zapadnim saveznicima, Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.  

- Idemo u Putinov brlog, na mnogo načina to je rizično kockanje - rekao je izvor blizak Makronu za Rojters. 

Ta agencija ponovila je konstantne optužbe Zapada na račun Rusije da je nagomilala oko 100.000 vojnika tik uz Ukrajinu i da planira invaziju na tu zemlju ukoliko Zapad ne pristane da joj da pisane bezbednosne garancije. Po njima bi NATO trebalo da se obaveže da neće više da se širi na istok i da će odustati od uvlačenja novih članica u svoje redove, poput Ukrajine i Gruzije. 

Isto tako, dva izvora bliska Makronu rekla su da je jedina svrha njegove posete Rusiji da kupi vreme i zamrzne situaciju nekoliko meseci, barem do "Super aprila", izbora u Evropi - u Mađarskoj, Sloveniji i ključno za Makrona, u Francuskoj.

Foto: Tanjug/AP

Makron je 2019. ugostio Putina na jugu Francuske 

Francuski vođa, koji je zaradio reputaciju po jako praćenim diplomatskim pohodima otkad je preuzeo vlast 2017, proteklih pet godina pokušao je oboje - da sarađuje sa Putinom i suprotstavlja mu se.

Njegovi napori su rezultirali bliskim dijalogom s ruskim liderom kao i bolnim neuspesima.

Ubrzo nakon što je izabran, Makron je prostro crveni tepih za Putina do Versajske palate, ali i posetu iskoristio da javno kritikuje navodno rusko mešanje u izbore širom sveta. Dve godine kasnije njih dvojica su se sastala u letnjoj rezidenciji francuskog predsednika.

Međutim, Makronove mnoge uvertire nisu sprečile rusko zadiranje u tradicionalne francuske sfere uticaja u Africi, što je kulminiralo krajem prošle godine dolaskom ruskih plaćenika u Mali.

Zemlje Istočne Evrope, koje su decenijama bile pod sovjetskom vlašću, kritikovale su Makronov kooperativni stav prema Rusiji, sumnjičavi prema njegovim pričama o pregovorima o "novom evropskom bezbednosnom poretku" s Rusijom.

Kako bi se suprotstavio kritičarima uoči putovanja i preuzeo plašt evropskog vođstva u ovoj krizi, Makron je sada nastojao da se konsultuje i sa drugim zapadnim čelnicima, uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona i američkog predsednika Džoa Bajdena