POSEBAN ZAHTEV ZA PUTINA! Orban otkrio šta će tražiti od predsednika Rusije


IZVOR: Republika - 28.01.2022 | 10:58


Mađarska će u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledeće sedmice pokušati da dogovori veće snabdevanje gasom, rekao je premijer Viktor Orban.

Foto: Tanjug/AP
POSEBAN ZAHTEV ZA PUTINA! Orban otkrio šta će tražiti od predsednika Rusije

Mađarska je u avgustu sa ruskim Gaspromom sklopila novi dugoročni ugovor o snabdevanju gasom koji joj u narednih 15 godina garantuje isporuku 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, uz mogućnost izmene dogovorenog obima isporuka nakon 10 godina.

- Želeo bih da se poveća količina gasa koja nam je dostupna na duži rok. Sporazum je stupio na snagu u oktobru prošle godine. Želeo bih da se isporuči više gasa... nego što je utanačeno rusko-mađarskim sporazumom - rekao je Orban u petak za državni radio.

- Želeo bih u našim razgovorima da postignem da se u aktuelnoj teškoj situaciji, opterećenoj višim cenama energije... poveća količina gasa koja nam je dostupna na duži rok - dodao je mađarski premijer.

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

- Mađarske rezerve gasa popunjene su 43 posto, prema podacima energetskog regulatora od 15. januara, i uz očekivani nastavak uvoza pokriće 90 posto potreba za gasom do kraja zime - naveo je MEKH, prenose Agencije.

Ruske isporuke gasa u Evropu našle su se pod znakom pitanja zbog napetosti između Rusije i Ukrajine. Kijev tvrdi da Rusija priprema invaziju, što Moskva demantuje. Zapad je Rusiji zapretio oštrim sankcijama ako napadne.

Istovremeno, NATO, čija je Mađarska članica, pojačava svoje prisustvo u istočnoj Evropi, podseća Hina.

Orban je odbacio pozive opozicije da otkaže posetu Moskvi iduće sedmice i rekao je da će sa Putinom razgovarati i o bezbednosnoj situaciji u Evropi, dodavšicda Mađarska želi mirno rešenje ukrajinske krize.

- Naravno da je Mađarska članica NATO-a i Evropske unije pa se pre svakog takvog sastanka konsultujem i koordinišem sa našim zapadnim saveznicima - rekao je Orban napomenuvši da će sledećih dana nastaviti razgovore sa zapadnim čelnicima.

BONUS VIDEO: