ZAŠTO BISMO SRBE PRIMILI U EU KAD SU NAM OVAKO JEFTINA RADNA SNAGA?! Slovenački premijer Janez Janša otkrio TAJNU BRISELA!


IZVOR: Republika - 30.12.2021 | 09:23


Slovenački premijer Janez Janša, čija zemlja završava predsedavanje Unijom, otkrio je koliko ima oportunizma u toj zajednici.

Foto: Tanjug/AP
ZAŠTO BISMO SRBE PRIMILI U EU KAD SU NAM OVAKO JEFTINA RADNA SNAGA?! Slovenački premijer Janez Janša otkrio TAJNU BRISELA!

Slovenački premijer Janez Janša izazvao je šok u čitavom regionu kada je otkrio na koji način pojedini čelnici Evropske unije (EU) gledaju na članstvo zemalja Zapadnog Balkana, a među kojima je i Srbija, u toj zajednici, istakavši da je jedan od njih čak prokomentarisao: "Zašto bismo ih uveli u EU, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga".     

Janša, čija zemlja završava predsedavanje EU, izborio se tokom obavljanja te funkcije u Briselu da se u dokumente zajednice ponovo uvede pojam "perspektiva članstva“, umesto „evropske perspektive“ za države na Balkanu i istočnom susedstvu EU, čemu su se opirale i neke od starih članica, osnivača EU.

- Jedan od strateških uspeha je da smo širenje vratili na sto kao jedan od ključnih strateških projekata EU. Ali za to je bilo potrebno mnogo rasprava - kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, govoreći o uspesima svoje vlade, u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu.

- U tim sam raspravama mnogo puta rekao da nakon svega što doživljavamo na istoku i što smo zadnjih decenija gledali na Balkanu treba biti jasno da se EU mora širiti, čime se širi prostor slobode i blagostanja. Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rešavati same od sebe, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi - kazao je Janša, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, u Uniji ima mnogo oportunizma kad se radi o zapadnom Balkanu.

- Jedan od evropskih lidera, neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: zašto bismo ih uveli u Evropsku uniju, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga - otkrio je Janša i naglasio kako evropski projekat još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi želele da postanu članice Evropske unije još nisu slobodne.