MISTERIOZNA BOLEST UBILA 89 LJUDI! Strava i užas, reagovala i Svetska zdravstvena organizacija: VEROVALI SMO DA JE KOLERA, ALI JE STRAŠNIJE!


IZVOR: Republika - 14.12.2021 | 13:25


Zastrašujuća vest stiže iz Južnog Sudana, koji je ovih dana pogođen katastrofalnim poplavama, usled kojih je došlo do širenja zaraznih bolesti poput malarije i kolere, ali i mnogih drugih.

Foto: Tanjug/AP
MISTERIOZNA BOLEST UBILA 89 LJUDI! Strava i užas, reagovala i Svetska zdravstvena organizacija: VEROVALI SMO DA JE KOLERA, ALI JE STRAŠNIJE!

Misteriozna bolest raširila se poput pošasti Južnim Sudanom i dosad odnela 89 života, u trenutku kada se zemlja suočava sa stravičnim poplavama usled kojih je došlo do zagađenja izvora pijaće vode, otežanog snabdevanja osnovnim životnim namirnicama i širenja zaraza, poput kolere i malarije.

Međutim, lekari su utvrdili da nijedna od preminulih osoba iz najpogođenijeg grada Fangaka nije bila pozitivna na koleru, što znači da je po sredi neko drugo oboljenje. Kako prenose lokalni mediji, u pitanju je nešto mnogo opasnije i ozbiljnije. 

Zbog takvog razvoja situacije reagovala je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je sastavila specijalni tim za istraživanje nove zaraze, ali i načina borfbe protiv njenog širenja.  

- Odlučili smo da pošaljemo brzi tim da ode i proceni situaciju i rizik, kao i da istraži slučaj. Oni će uzeti uzorke bolesnih ljudi... Za sada je zabeleženo 89 osoba koje su preminule - kazala je Šila Baja iz SZO za BBC, prenosi Sputnjik.

Baja je navela da je tim došao do Fangaka helikopterom zbog velikih poplava i dodala da grupa naučnika čeka povratak nazad u prestonicu Južnog Sudana, Jubu.

Inače, stanovnici Južnog Sudana ovih dana se suočavaju i sa pojačanom stopom zagađenja budući da je izlivanje nafte iz polja za eksploataciju zagadila vodu i lokalno obradivo zemljište, pa mnogim selima preti glad. Već je uginulo na stotine životinja.