PUTIN ODBRUSIO ZAPADU ZBOG SLUČAJA ASANŽ: Ovako se vi odnosite prema slobodi medija i novinarima, žestoka reakcija i Zaharove: BRUKA I SRAMOTA!


IZVOR: Republika - 10.12.2021 | 12:14


Ruska Federacija osudila je dvostruke aršine Zapada buduući da SAD uporno traže Džulijana Asanža koji je kao istraživački novinar obelodanio neke od najvećih američkih afera.

Foto: Tanjug/AP
PUTIN ODBRUSIO ZAPADU ZBOG SLUČAJA ASANŽ: Ovako se vi odnosite prema slobodi medija i novinarima, žestoka reakcija i Zaharove: BRUKA I SRAMOTA!

Ruska Federacija predvođena predsednikom Vladimirom Putinom žestoko je reagovala zbog odluke Vrhovnog suda Velike Britanije da se američkoj vladi omogući apelacija na odluku o mogućem izručenju osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, Sjedinjenim Američkim Državama, što je, kako analitičari ističu početak upravo tog procesa.  

Ruska strana je tu odluku nazvala sramotnom i oplela po Zapadu zbog načina na koji se oni ophode prema novinarima i slobodi medija, a drugima drže pridike o tome. 

- Ova sramna odluka je deo političkog procesa koji se vodi protiv jednog novinara i javne figure i predstavlja jasnu manifestaciju kanibalističkog pogleda na svet anglosaksonskog tandema - napisala je na svom nalogu na Telegramu Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova. 

Podsetimo, SAD traže Asanža zbog optužbi za izdaju i špijunažu, a Britanija je dosad odbijala da ga izruči iz straha da bi on u tom slučaju mogao da izvrši samoubistvo, budući da mu je zdravstveno stanje ionako poljuljano.    

Inače, odluka koju je Vrhovni sud Britanije doneo danas, takođe može da ide na apelaciju i da se ponovo razmatra.