PANIKA U BRITANIJI, ISLAMSKI EKSTREMISTA IZ SOMALIJE (25) VIŠE OD 17 PUTA IZBO POSLANIKA U CRKVI! Stravični detalji zločina, London upozorio: NA METI SU I DRUGI! (FOTO)


IZVOR: Republika - 16.10.2021 | 07:52


Britanski mediji objavili su stravične detalje brutalnog ubistva poznatog zvaničnika, Ser Dejvida Ejmsa, koji je umro nakon napada u crkvi u mestu Lei-on-siju u grofoviji Eseks.

Foto: Tanjug/AP

Britanski poslanik Dejvid Ejms umro je u mukama u petak popodne

Stravični detalji o zločinu koji je potresao svet, kada je, kako sada pokazuju podaci dobijeni iz istrage, izveo pomahnitali islamski ekstremista usmrtivši nožem britanskog poslanika Konzervativne stranke, Ser Dejvida Ejmsa (69), procurili su u medije i izazvali novi šok.   

Naime, naoružani napadač, za kog se kaže da ima 25 godina, upao je u petak popodne u metodističku crkvu u Lei-on-siju, na oko 59 kilometara istočno od Londona, gde je Ejms organizovao sustret sa svojim biračima. Najpre je nožem pretio okupljenima, a zatim se zaleteo ka Ejmsu i mahnito počeo da ga bode, a prema navodima istražitelja, ubo ga je više od 17 puta. Iako je nesrećnom čoveku Hitna pomoć veoma brzo pružena, nije imao nikakve šanse da preživi, a Dejli mejl prenosi da postoje spekulacije da nije bio živ ni kada je stigao do bolnice.  POGLEDAJ GALERIJU

Nekoliko britanskih medija prenelo je da je reč o britanskom državljaninu somalijskog porekla, kao i da je on nakon krvavog pohoda seo i sačekao policiju da stigne. Zbog toga se sumnja da je napad bio ciljan i planiran. 

- Prvi elementi istrage otkrili su potencijalnu motivaciju povezanu s islamskim ekstremizmom - navodi se u saopštenju gradske policije objavljenom u noći s petka na subotu, nekoliko sati nakon što je istraga poverena Odeljenju za borbu protiv terorizma.

Na mestu napada je pronađen i nož, pa policija engleske grofovije Eseksa, gde je ubijeni poslanik živeo, ne traži druge osumnjičene.

Istovremeno, zvanični London je sopštio da bi na meti raspomamljenih napadača mogli da se nađu i drugi zvaničnici, podsećajujući da je Ejms jedan od šest njih koji su od Drugog svetskog rata brutalno usmrćeni na tlu Ujedinjenog Kraljevstva. S druge strane, javnost, koja je suočena i sa serijom ubistava žena koja poslednjih meseci potresaju London, postavili su pitanje o bezbednosti u zemlji i pozvali premijera Borisa Džonsona da reaguje. 

Podsetimo, Ejms je bio član upravo Džonsonove stranke, a bio je poznat po zdušnom podržavanju Bregzita, ali i po borbi protiv kriminala, posebno onih koji u napadima koriste hladno oružje. Pozivao je policiju da se obračunava sa takvima. Iza sebe je ostavio suprugu i petoro dece.