GORBAČOV PROKOMENTARISAO AMERIČKU INTERVENCIJU U AVGANISTANU: NEREALNI pokušaji demokratizacije društva sačinjenog od BROJNIH plemena!


IZVOR: Republika - 17.08.2021 | 11:22


Mihail Gorbačov, vođa nekadašnjeg Sovjetskog Saveza koji je povukao sovjetsku vojsku iz Avganistana 1989. nakon neuspjele desetogodišnje kampanje, kazao je u utorak da je misija NATO-a u toj zemlji od početka bila osuđena na propast.

Foto: Tanjug/AP

UBEĐEN DA JE INTERVENCIJA OD STARTA BILA OSUĐENA NA PROPAST: Mihail Gorbačov

Gorbačov (90) je smatrao sovjetsko prisustvo o Avganistanu političkom greškom koja je trošila dragocene resurse u vreme kada je Sovjetski Savez bio u svom sutonu.

Prosovjetska avganistanska vlast opstala je još tri godine nakon povlačenja, ali se nije oporavila od ruske odluke o obustavi pomoći, nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, u januaru 1992.

Nešto kasnije te godine režim je pao.

Gorbačov je u utorak istakao da NATO i SAD nisu imali nikakve šanse u Avganistanu te da su loše postupali u svojoj kampanji, navodi ruska novinska agencija RIA.

- Oni (NATO i SAD) su trebali priznati neuspeh ranije. Važno je sada izvući pouke iz onoga što se dogodilo i pobrinuti se da se slične greške ne ponove - rekao je Gorbačov za RIA-u, prenosi Jutarnji.

- To (američka kampanja) je bio neuspeli pothvat od početka, iako ga je Rusija podržavala u prvim fazama - dodao je.

- Kao i u mnogim drugim sličnim projektima, u središtu su preuveličana pretnja i loše definisane geopolitičke ideje. Tome treba dodati nerealne pokušaje demokratizacije društva koje se sastoji od brojnih plemena - zaključuje Gorbačov.