"VOJSKA EVROPE VIŠE NIJE SAN"


IZVOR: novosti.rs - 23.11.2017 | 20:34


Evropska vojska više nije san, ona je postala stvarnost, poručila je danas šefica evropske diplomatije Federika Mogerini govoreći na godišnjoj konferenciji Evropske agencije za odbranu u Briselu.

Foto: Tanjug

Federika Mogerini

- Danas gradimo EU bezbednosti i odbrane. To više nije plan, niti san, to je realnost koja postaje stvarnost. San očeva i majki osnivača se konačno stvaruje posle više od šezdeset godina - istakla je Mogerinijeva, naglasivši da je reč o emotivnom i verovatno najvažnijem trenutku do sada u istoriji evropske odbrane.

Odmbrambeni savez

Ona je podsetila da je pre samo deset dana dobila pismo o namerama 23 zemlje članice da sklope sporazum o stalnoj strukturnoj saradnji, kao novom odbrambenom savezu.

- Sada konačno možemo da projektujemo i razvijamo naše odbrambene sposobnosti zajedno - naglasila je šefica evropske diplomatije, dodavši da su sada postavljeni svi temelji za bezbednosnu i odbrambenu uniju.

Federika Mogerini je rekla da će EU sada bolje nego ranije moći da upravlja krizama i sprečava ih, jača partnerstvo i čini svoje građane bezbednijima:

- To nije bilo zamislivo ne pre 60 godina, nego ni pre samo šest meseci.

Ona je poručila da su bezbednosni izazovi danas preveliki za svaku zemlju članicu pojedinačno i istakla da se sada otvaraju mogućnosti za bolju tehnologiju i stalnu saradnju, uz isticanje da će osnov zajedničke odbrane biti vojna industrija, tržište i istraživanja.

Šefica evropske diplomatije je takođe naglasila da ovo nije trenutak za slavlje, već da sada treba da se ispuni novi potencijal koji je EU sama sebi omogućila.

NATO partner

- Nastavićemo da radimo punom brzinom i sa odlučnošću na evropskoj odbrani - rekla je Mogerinijeva i poručila da je NATO "veoma blizak partner".

Podsetila je i da već postoji 15 evropskih operacija i misija, a da će novi sporazum, koji je omogućio Lisabonski ugovor, sada EU dati sredstva da ispuni svoju ulogu sprovodnika mira u svetu.

- Ovo je novo poglavlje u istoriji EU, ne samo u odbrani, nego i kao insipiracija za druge oblasti u kojima EU mora da ide dalje - zaključila je šefica evropske diplomatije.