TRAMP JE UVEO SANKCIJE HAGU, A BAJDEN IH UKIDA! Još jedan zaokret u politici Amerike i to zbog ratnog zločina u Avganistanu


IZVOR: Republika - 03.04.2021 | 08:35


Novoizabrani predsednik Amerike Džo Bajden odlučio je da ukine još jednu meru za koju se zalagao njegov prethodnik Donald Tramp, a koja podrazumeva sankcionisanje sudija i drugih zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda u Hagu zbog istrage ratnih zločina Amerike u Avganistanu.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Donald Tramp 

Predsednik SAD Džo Bajden ukinuo je sanckije koje je njegov prethodnik Donald Tramp uveo sudijama i osoblju Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu, tvrdeći da je ta mera bila neodgovarajuća i neefikasna.

Reč je o kaznenim merama koje je Tramp potpisao zbog istraga koje je MKS sprovodio o Americi i njenoj umešanosti u ratne zločine u Avganistanu. Sankcije su uglavnom podrazumevale onemogućavanje sudijama da dobiju vize za ulazak u SAD, pa je aktuelni državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio da sadašnja adminsitracija veruje kako su te mere bile nepotrebne. 

- Ove odluke oslikavaju našu procenu da su mere bile neodgovarajuće i neefikasne - rekao je Blinken, ali i dodao da će SAD nastaviti da se snažno protive akcijama suda u vezi sa Avganistanom i situacijom sa Palestincima.

- Vašington ipak radije bira dijalog sa sudovima, nego uvođenje sankcija - istakao je još Blinken.            

Inače, to je najnovija u nizu Trampovih odluka koje je Bajden ukinuo po dolasku na čelo Sjedinjenih Američkih Država čime se pravi značajan zaokret u spoljnoj politici te zemlje u odnosu na prethodne četiri godine.