Nastavak SAGE! Inspekicija upala u fabriku Astra Zeneke: "Šta ako nas preveslaju i drugi?"


IZVOR: Republika - 28.01.2021 | 15:01


Dok Evropska komisija ponavlja da još nema odgovore na sva pitanja postavljena farmaceutskoj kući Astra Zeneka, novinari ne uspevaju da dobiju odgovore na brojna pitanja postavljena EK.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Novinari su na konferenciji sat vremena predstavnike Evropske komisije ispitivali isključivo o problemima u odnosu s Astra Zenekom, ali i sa drugim proizvođačima vakcina, no konkretnih odgovora nije bilo i sve se svelo na ponavljanje onoga što je predstavnik za zdravlje Stela Kiriakides rekla u sredu uveče: da će se rešenje i dalje tražiti u kontaktu sa Astra Zenekom.

U međuvremenu su belgijske vlasti potvrdile da su provele inspekciju u lokalnoj fabrici Astra Zeneka, koja je jedna od njih nekoliko u EU. Inspekcija je izašla na teren navodno na zahtev Evropske komisije kako bi utvrdila postoje li zaista problemi u proizvodnji vakcina, što je kompanija spominjala kao razlog kašnjenja u dostavi dogovorene količine. No, Evropska komisija o tome ne želi ništa da kaže, pa ni je li  ona stvarno zatražila inspekciju i povodom čega.

Foto: Tanjug/AP

Stela Kiriakides

Belgijske vlasti samo su poručile da će sada u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, Italije, Nemačke i drugih država "analizirati nalaze".

Inspekcija se dovodi u vezi s jučerašnjim sastankom u Briselu. Šef Astra Zeneke tek je uveče odlučio da dođe na sastanak, a pre toga se tokom dana pojavila viest da kompanija neće nikoga slati na sastanak sa predstavnicima Evropske unije jer "nema šta dodati".

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Osim što su rekli da će "nastojati održavati kontakte kako bi osigurali dostavu na vreme vakcina", u sedištu Evropske komisije nisu mogli dati nikakve nove informacije o razgovorima.

Nisu hteli izneti detalje o razgovorima sa šefom Astra Zeneke. Ponovili su samo da je izvršni direktor izrazio volju da sarađuje kako bi se pronašlo rešenje. Komisija sada čeka da Astra Zeneka pošalje detaljan plan i predloži kako bi rešila problem.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Još nemamo konačan odgovor kompanije na pitanje o mogućoj objavi ugovora. EU je pod pritiskom da objavi ugovor potpisan sa Astra Zenekom kako bi i javnost videla ko govori istinu.

Komisiji je postavljeno i pitanje koliko može biti sigurna da će druge kompanije, čija vakcine čekaju odobrenje, ispuniti ugovorne obveze. Posebno je spomenuta američka kompanija Džonson & Džonson, koja je dobila ogromnu novčanu pomoć američke vlade i čija će vakcina biti posebno zanimljiva jer će pri vakcinaciji biti potrebna samo jedna doza.

Iz Evropske komisije ponavljaju kako "očekuju da će sve kompanije poštovati ugovor i isporučiti naručene količine vakcina".

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Nakon iskustva s Astra Zenekom, koja za kašnjenja koristi jezične akrobacije iz ugovora poput "dati sve od sebe" umesto jasne obveze o dostavi vakcina, pojavio se strah da bi i druge kompanije mogle iskoristiti isti razlog za slanje vakcina negde drugde ako i u njihovim ugovorima sa EU postoji dvosmislenost koja se može zloupotrebiti.

Bez obzira na dosadašnja kašnjenja, Evropska komisija ne odustaje od plana da se u zemljama EU do marta vakciniše najmanje 80 odsto starijih od 80 godina i 80 odsto radnika u zdravstvu. I dalje se veruje da je moguće postići i cilj vakcinisanja 70 odsto punoletne populacije do leta.

- Kada smo kao cilj postavili vakcinisanje 80 odsto starijih od 80 godina i jednako toliko zdravstvenih radnika do marta, računali smo samo na vakcine Fajzera i Moderne - rekao je predstavnik Evropske komisije.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

U ugovorima Evropske komisije s proizvođačima vakcina predviđena je kvartalna dostava. Fajzer na temelju toga tvrdi da će do kraja ispuniti tu obvezu bez obzira na kašnjenja u protekle dve nedelje jer će to nadoknaditi u februaru i tako do kraja marta isporučiti dogovorenu količinu. Planove i rokove isporuke dogovaraju proizvođači sa državama članica EU jer to zavisi i o logistici, koja nije podjednako spremna u svima njima.

Problem sa Astra Zenekom je eskalirao nakon što je objavila da će u prvom kvartalu isporučiti 60 odsto manje od dogovorenog.

To je za EU i države članice neprihvatljivo, posebno nakon informacija da je veći broj vakcina ove kompanije proizvedenih za područje EU završio u Velikoj Britaniji, piše Jutarnji