Moguće stopiranje izgradnje gasovoda zbog trovanja ruskog opozicionara: Navaljni obustavlja "Severni tok 2"?!


IZVOR: E. S. T. - 11.09.2020 | 22:40


Nemačke vlasti ne isključuju mogućnost obustavljanja izgradnje gasovoda "Severni tok 2" zbog incidenta s Aleksejom Navaljnim, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas, a prenela televizija ZDF.

Foto: youtube.com/BBC News

Aleksej Navaljni

- Iznećemo na dnevni rad sve opcije i donećemo odluku kad bude odgovarajuće vreme. Rusija, uzevši učešće u istrazi, može doprineti da se takva odluka (o obustavljanju "Severnog toka 2") ne donese - rekao je Mas.

Pozivi da se obustavi projekt sve su jači otkako je nemačka vlada, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar i bloger Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe novičok.

 
$bp("Brid_99843652", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi pitanja "Severni tok 2" i slučaj Navaljnog trebalo razmatrati odvojeno. Međutim, Blumberg je kasnije javio da je Merkelova spremna da uključi "Severni tok 2" u potencijalni odgovor na navodno trovanje Navaljnog.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da "svi oni koji su pratili ruskog blogera tokom incidenta s njim sada počinju polako da se prebacuju u Nemačku".

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov

- Sve je ovo vrlo neprijatno i ukazuje na ozbiljne misli. Nadam se da će ovi besmisleni postupci biti prekinuti i da će Nemačka, makar radi reputacije nemačke preciznosti, ispuniti obaveze prema sporazumu sa Rusijom - rekao je Lavrov i dodao da je Rusija zainteresovana da dobije informacije o Navaljnom preko Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).