"NATO SAVEZNICI SU TO ĆUTKE PROGUTALI": Ruski senator objasnio PRAVI RAZLOG povlačenja Amerike iz Sporazuma o raketama!


IZVOR: Sputnjik, Republika - 26.08.2020 | 09:24


"SAD su odlučile da napuste Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, jer je on sprečavao Amerikance da steknu jednostranu prednost u odnosu na Rusiju, što su američke vlasti i priznale", izjavio je predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

Foto: youtube.com/Parovi TV HAPPY

Konstantin Kosačov

- Obraćajući se učesnicima predizbornog opštenacionalnog kongresa Republikanske partije, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da je "Amerika napustila štetan Sporazum (imajući u vidu Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa), da bi naša zemlja mogla da pravi rakete za obuzdavanje ruske agresije" - napisao je senator na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, prvi put je priznato ono, o čemu je Rusija sve vreme govorila i što su "ćutke progutali" američki NATO saveznici.

- Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa sprečavao je Amerikance, jer im nije dozvoljavao da izdejstvuju jednostranu vojnu prednost nad Rusijom (a kako drugačije obuzdati "agresiju"?) - izjavio je Kosačov.

Američki planovi - ogledalo optužbi na račun Rusije

Kako je rekao, da bi se otkrili planovi Amerike, samo treba pogledati za šta krivi Rusiju. 

- Istini na volju, ukoliko hoćeš da saznaš planove Amerikanaca, pogledaj za šta optužuju Rusiju. Optužuju je za kršenje Sporazuma o raketama i Sporazuma o otvorenom nebu – napustili su oba sporazuma. Zatim je optužuju za mešanje u američke izbore – bezobzirno se mešaju u unutrašnje stvari svake nepoželjne države i samo u soptvenim interesima - rekao je ruski senator.

On je takođe istakao da se, kada je reč o umešanosti u sajber-zločine – do 75 odsto svih sajber-napada na svetu kontroliše iz Amerike.

- I tako je svuda. Šta je sledeće? - zaključio je Kosačov.

Sporazum o likvidaciji raketa

Drugog avgusta prošle godine obustavljeno je važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.
Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio uvođenje moratorijuma o razmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa i u Evropi i drugim oblastima. Svoj predlog je uputio vodećim evropskim i azijskim državama, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

Rusija je više puta saopštavala da u potpunosti ispunjava sve uslove iz ovog Sporazuma. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je isticao da Moskva ima veoma ozbiljna pitanja za Vašington povodom ispunjavanja sporazuma od strane SAD.