RAMA BI DA MIRI LUKAŠENKA I OPOZICIJU: Albanski premijer kao predsedavajući OEBS želi u Belorusiju


IZVOR: Republika - 19.08.2020 | 04:52


Reizabrani predsednik pristaje na raspisivanje novih izbora tek nakon izmene ustava na referendumu, protivkandidatkinja Svetlana Tihanovska najavljuje povratak u zemlju

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da u toj zemlji mogu biti održani novi izbori zbog masovnih protesta nakon glasanja održanog 9. avgusta, ali tek nakon što se na referendumu usvoji novi ustav, a albanski premijer Edi Rama želi da dođe u Minsk kako bi posredovao između vlasti i opozicije.

- Moramo da usvojimo novi ustav. On mora da bude usvojen na referendumu jer smo i u prošlosti usvajali ustav zemlje putem referenduma. A ako želite parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore, oni mogu da budu održani u skladu s novim ustavom - kazao je Lukašenko.

 

 
$bp("Brid_97770865", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

 

Predsedništvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predložilo je beloruskim vlastima posredničku misiju sa ciljem uspostavljanja "otvorenog i konstruktivnog dijaloga".

Demonstranti optužuju Lukašenka da je namestio predsedničke izbore i traže njegovu ostavku posle 26 godina na vlasti

- Vladi je podneta zvanična ponuda posete aktuelnog predsedavajućeg OEBS premijera Albanije Edija Rame da se sastanu s njim i predstavnicima opozicije - navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu OEBS, u kojem je izražena zabrinutost u vezi s održanim predsedničkim izborima i situacijom koja je usledila.

Foto: youtube.com/Tanjug News Agency official

Edi Rama

I RUDARI U PROTESTU

Najmanje 5.000 ljudi demonstriralo je u noći između ponedeljka i utorka u prestonici Minsku, tražeći odlazak šefa države Lukašenka, koji je osvojio šesti mandat sa 80 odsto glasova na izborima koje opozicija osporava. Od izbora se u Belorusiji svakodnevno održavaju protesti, a demonstranti optužuju Lukašenka da je namestio predsedničke izbore i traže njegovu ostavku posle 26 godina na vlasti. Rudari iz rudnika kalaja u Soligorsku okupili su se prvi put na trgu u centru grada i najavili da se pripremaju za potpunu obustavu rada. Oni su saopštili da su već stupili u delimični štrajk i da je suspendovan rad u oknima.

 

 
$bp("Brid_97773275", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});

 

Opozicija traži da se vlast prenese opozicionoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj, koja se sklonila u Litvaniju dan nakon izbora i odatle početkom ove nedelje poručila da je spremna da preuzme odgovornost vođenja Belorusije. Njena zastupnica Olga Kovalkova izjavila je juče da će se drugoplasirana na izborima uskoro vratiti u zemlju.

Foto: Tanjug/AP

Svetlana Tihanovskaja

Lažna vest o ostavci šefa diplomatije

Navodi da je ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej podneo ostavku, koji su se pojavili na društvenim mrežama i u jednom broju medija, nisu tačni, izjavio je neimenovani diplomatski izvor za rusku novinsku agenciju Tas. Prema tim tvrdnjama, Makej je navodno podneo ostavku posle reakcije zapadnih zemalja na situaciju u Belorusiji nakon predsedničkih izbora. Ambasador Belorusije u Slovačkoj Igor Leščenja, koji je pružio podršku protestima protiv Lukašenka, saopštio je da je podneo ostavku.

- Ona nija planirala odlazak i stoga sam sigurna da će se ubrzo vratiti - rekla je Kovalkova.

EU RAZMATRA SANKCIJE

Vodeće političke stranke Evropskog parlamenta su u zajedničkoj izjavi proglasile Lukašenka za nepoželjnu osobu (persona non grata) i pozvale na održavanje novih, "slobodnih" izbora u toj zemlji. Evroparlamentarci su takođe pozvali Rusiju da se uzdrži od mešanja u situaciju u Belorusiji. Oni su osudili upotrebu sile nad mirnim demonstrantima i pozvali na hitnu i transparentnu istragu svih slučajeva nasilja nad građanima. Prema zvaničnim podacima, prvih dana protesta privedeno je više od 6.700 ljudi.

 

 
$bp("Brid_97773964", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});

 

Ministarka spoljnih poslova Španije Aranča Gonzales Laja rekla je da EU razmatra mogućnost uvođenja sankcija protiv pojedinaca u Belorusiji koji su povezani sa nasiljem i izbornom prevarom, najavljujući da će lideri Unije danas razgovarati o situaciji u toj bivšoj sovjetskoj republici.