UBIJEN JE: Advokat Džordža Flojda saglasan sa lekarima, veruje da ima dovoljno dokaza da je ubistvo izvršeno sa predumišljajem


IZVOR: Tanjug, Republika - 02.06.2020 | 05:39


Ben Kramp, advokat porodice Džordža Flojda, izjavio je danas da veruje da postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju da je policajac Derek Šovin, koji je optužen za ubistvo Afroamerikanca, delovao s predumišljanjem.

Foto: Tanjug/AP

Flojd je preminuo od posledica gušenja

Šovin je optužen za ubistvo trećeg stepena, ali Kramp tvrdi da je reč o ubistvu prvog stepena, navodi BBC.

- Nije nam jasno kako to nije okvalifikovano kao ubistvo prvog stepena - rekao je Kramp za Si-Bi-Es, a prenosi Glas Amerike.

On je istakao da je policajac skoro devet minuta držao koleno na vratu Flojdu, čija je smrt izazvala proteste širom SAD.

- Mislimo da je imao nameru - naveo je Kramp.

Džordž Flojd, nenaoružani Afroamerikanac, preminuo je za vreme policijskog privođenja tokom kojeg mu je Šovin, kako se navodi u krivičnoj prijavi, osam minuta i 46 sekundi (8:46) držao prislonjeno koleno na vratu.

U krivičnoj prijavi dodaje se da je patolog zaključio da je smrti Flojda doprinela kombinacija fizičkog obuzdavanja, moguća opojna sredstva u telu i zdravstvene tegobe koje je imao.

Međutim, dvoje lekara koji su izvršili nezavisnu obdukciju tela Džordža Flojda, saopštili su danas da je on preminuo od posledica gušenja i da je reč o ubistvu.