Rusija i Kina kao dežurni krivci! Zaharova: Amerika samo traži izgovore da istupi iz međunarodnih sporazuma!


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 29.05.2020 | 18:16


Sjedinjene Američke Države neprekidno traže spoljne razloge kojima bi objasnile svoje korake za istupanje iz međunarodnih sporazuma, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova tokom onlajn sastanka s Moskovskim diplomatskim klubom.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Marija Zaharova

- Vidimo taktiku koju koriste SAD. Ona podrazumeva jasan plan delovanja, a to je istupanje iz svih sporazuma, koji za njih imaju međunarodno-pravni karakter, koji ih obavezuje na bilo šta i izjednačava s ostalim svetskim partnerima. Amerika neprekidno traži krivce, koji to nisu, ali, moraju poslužiti kao spoljašnje objašnjenje takvih postupaka. Ili je kriva Rusija ili i Rusija i Kina - izjavila je Zaharova.

Kao primere, ona je navela jednostrano istupanje SAD iz Sporazuma o ograničenju protivraketne odbrane, Sporazuma o otvorenom nebu, Sporazuma o zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu s Iranom.

Sporazumi iz kojih su SAD istupile

Sporazum o ograničenju protivraketne odbrane potpisan je 1972. godine između SAD i SSSR na neograničen rok, iako ga je u bilo kom momentu mogla raskinuti bilo koja od zemalja potpisnica.

Sporazumom je utvrđena obaveza strana da odustanu od stvaranja, testiranja i razmeštanja sistema ili komponenti protivraketne odbrane na moru, vazduhu, u svemiru ili na kopnu za borbu protiv strateških balističkih raketa, kao i da a ne da stvaraju sisteme protivraketne odbrane u zemlji.

Američki predsednik Džordž Buš mlađi je 13. decembra 2001. godine objavio jednostrano povlačenje SAD iz Sporazuma, nakon čega u skladu s odredbama, važio još šest meseci, do 12. juna 2002. godine.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih.

Sporazum su potpisale ukupno 34 države, a većina njih su NATO zemlje, pa se može očekivati da će Amerika i nakon povlačenja iz ovog Sporazuma preko svojih partnera dobijati potrebne informacije.

Zajednički sveobuhvatni akcioni plan je sporazum koji su Iran i "šestorka" međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili 14. jula 2015. godine. To je istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Dogovor u svom izvornom obliku nije preživeo ni tri godine: Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. godine objavile saopštenje o jednostranom povlačenju iz njega i vraćanju strogih sankcija Iranu. Iran je najavio postupno smanjivanje svojih obaveza u okviru sporazuma.