Lekar SZO upozorio: Koronavirus možda nikada neće nestati!


IZVOR: Republika - 14.05.2020 | 07:13


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da korona virus možda nikada neće nestati. Direktor direkcije za hitne situacije SZO dr Majk Rajan upozorio je da su prognoze o nestanklu virusa "nezahvalne" i istakao da je neophodan "masivan napor", čak i ako bude pronađena vakcina.

Foto: Image by mohamed Hassan from Pixabay

Foto: Ilustracija

Od posledica Kovida-19 u svetu je preminulo skoro 300 hiljada ljudi, a do sada je potvrđeno ukupno 4,3 miliona slučajeva zaraze. SZO je apelovala na vlade širom sveta da povedu računa o mentalnom zdravlju građana koje je pandemija masovno ugrozila.

- Ovaj virus možda nikada neće nestati, ali ni virus HIV nije nestao pa smo ipak uspeli da ga stavimo pod kontrolu - rekao je dr Rajan.

Direktor SZO dr Tedros Adanom upozorio je da ne postoji provereni put za ublažavanje restriktivnih mera bez rizika od drugog talas pandemije.

- Mnoge zemlje bi da što pre ukinu vanredne mere i vrate život u normalne tokove, ali naša preporuka je da se stanje uzbune zadrži u svim zemljama sveta na najvišem mogućem nivou - poručio je prvi čovek SZO.