Ovi tehnološki događaji će obeležiti 2020. godinu u svetu


IZVOR: E. S. T. - 01.01.2020 | 13:29


Za tehnološke kompanije 2019. godina bila je izuzetno uspešna pošto su cene akcija američkih kompanija "Majkrosoft", "Gugl", "Epl", "Amazon", kao i kineskih "Alibaba" i "Tensent", nastavile da rastu, a uz to je i veliki broj startap firmi iz ove oblasti izašao na berzu, piše Fajnenšel tajms (FT), čiji su urednici i novinari specijalizovani za visoke tehnologije pokušali da predvide šta nas čeka u 2020. godini.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Prema njihovom mišljenju, prva godina treće decenije 21. veka doneće usporavanje napretka na polju veštačke inteligencije (Artificial Intelligence - AI), ali i obnavljanje interesovanja javnosti za blokčejn tehnologiju, koja omogućava korišćenje kriptovaluta na internetu.

- Kriptovalute će dobiti zvanično odobrenje pošto će i druge centralne banke slediti Kinu u nastojanju da izdaju sopstvene digitalne valute. Ali ona divlja, spekulativna faza vezana za kriptovalute će se i dalje nastaviti: sledi još jedna godina divlje nestabilnosti u pogledu njihove vrednosti, pa bi zbog toga bitkoin mogao da vredi i 30.000 dolara, ali i 1.000 dolara - smatra Ričard Voters, šef biroa FT za zapadnu obalu SAD, koji predviđa i nastavak napada na Fejsbuk i njegovog osnivača Marka Zakerberga, koji će dolaziti i od zagovornika slobode govora i od protivnika lažnih vesti na toj društvenoj mreži.

Po mišljenju Juan Jang, dopisnice FT iz Pekinga koja prati tehnološku industriju, slede novi sporovi između SAD i Kine u toj oblasti, pa bi Vašington mogao da na američkom tržištu zabrani popularnu video-aplikaciju za mobilne telefone TikTok, koju je napravila kineska kompanija "BajtDens", a Peking bi na to uzvratio merama protiv američkih kompanija.

- Umesto ulaganja u SAD, "Alibaba", "Tensent" i "BajtDens" proširiće investicije u Evropi - smatra ona.

Tim Bredšo, izveštač FT za globalne tehnologije korespondent, raduje se izlasku na tržište ajfona koji će koristiti 5G tehnologiju, atraktivnijim slušalicama za mobilne telefone, a ocenjuje i da će 2020. označiti ili ponovno rađanje ili smrt konzola za video-igrice.

ŠTA NAS SVE ČEKA

- Centralne banke raznih zemalja će izdati digitalne valute

- Cena bitkoina će i dalje biti nestabilna, između 1.000 i 30.000 dolara

- Fejsbuk Marka Zakerberga i dalje na udaru i zagovornika slobode govora i protivnika lažnih vesti na toj društvenoj mreži

- Pojaviće se ajfon koji koristiti 5G tehnologiju

- "Soni" i "Majkrosoft" izbaciće konzole za video-igrice u 8K rezoluciji, ali bi zbog novih načina igranja igrica na internetu svim konzolama uskoro mogao da sledi kraj

- Pred kraj 2020. "Soni" i "Majkrosoft" spremiće novu generaciju konzola za prodaju za praznike. I "Xboks Serija X" i "Plejstejšn 5" biće u 8K rezoluciji. Ali pošto je "Majkrosoft" pred lansiranjem servisa za klaud gejming (cloud gaming service - igranje igrica na internetu putem udaljenog centra za skladištenje podataka), koji bi bio konkurencija "Stadiji" iz "Gugla", kao i zbog toga što su igrice poput "Fortnajta", za više igrača koji je igraju putem različitih platformi, popularne i dalje, možda će 2020. biti godina u kojoj će konačno početi da se ostvaruje ono, tokom prethodne decenije prečesto pominjano, predviđanje o smrti konzole.