Putin i Erdogan postigli istorijski dogovor oko izbeglica, ali i dogovorili rešenje Sirije


IZVOR: RTS, Republika - 23.10.2019 | 06:46


Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli su dogovor oko Sirije. Predsednik Turske naveo je da podržava deeskalaciju situacije u regionu, i dodao da je postignut istorijski dogovor sa Rusijom oko sirijskih izbeglica.

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Sastanak Putina i Erdogana održan je nekoliko sati pre isteka dogovora o prekidu vatre na severu Sirije i trajao je više od šest sati.

Dvojica predsednika saopštili su da su pronašli sudbonosno rešenje za situaciju na sirijsko-turskoj granici.

Prema dogovoru, turska vojna operacija se nastavlja u ograničenom delu 32 kilometra od sirijske granice, naveo je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Takođe, kurdske snage u Siriji treba da se u roku od 150 sati povuku na 30 kilometara od granice sa Turskom i napuste gradove Tel Rifat i Manbidž.

Pojasom od 10 kilometara od granice, od ponoći 23. oktobra, patroliraće jedinice turske vojske i ruske policije.

Erdogan je izjavio da je sa Rusijom postignut istorijski dogovor o sirijskim izbeglicama, i da ohrabruje deeskalaciju situacije u regionu.

Putin sve strane poziva da sednu za pregovarački sto

Putin je ponovio da sve strane vojne sile moraju da napuste Siriju, kako bi se očuvao teritorijalni integritet te zemlje, a da sirijska vlada i Kurdi treba da pregovaraju.

- Važno je da teroristi Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobegnu, ne iskoriste tursku ofanzivu. Dugoročna stabilnost u Siriji moguća je samo ako se poštuju njen suverenitet i teritorijalni integritet - poručio je Putin.

Sporazum Turske i Rusije usledio je odmah pošto su kurdske snage objavile da su se povukle iz oblasti na severoistoku Sirije, za koju je Ankara tražila da bude očišćena od kurdskih boraca.