Istraživanje pokazalo! Tramp ostvaruje laku pobedu na izborima 2020. godine?!


IZVOR: Republika - 15.10.2019 | 17:57


Predsednik SAD Donald Tramp pobediće na izborima 2020. godine, sudeći prema podacima poznate istraživačke kuće Moody’s Analytics koja od 1980. godine sprvodi istraživanja javnog mnjenja i svega jednom nije bila u pravu. Kako se tvrdi u podacima na koje se poziva CNBC, ako se ne desi ništa ne predviđeno, Trampova pobeda bi trebalo da nadmaši pobedu demokrata i Hilari Klinton iz 2016. godine.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

"Moody's" takvo predviđanje zasniva na tri modela istraživanja - istraživanju osećanja potrošača o finansijskoj situaciji, dobicima na berzi ostvarenim tokom Trampovog mandata i merenjima nezaposlenosti koja beleži pad koji je dovodi na minimum u poslednjih 50 godina.

Ako se svi parametri koji su uzeti u obzir zadrže, izgleda da će Tramp dobiti joše jedan četvorogodišnji mandat. 

- Ako je ekonomija za godinu dana ista kao i danas, ili bar približna, Trampovi izborni izgledi su vrlo dobri, posebno ako pristalice demokrata nisu dovolno motivisane i ne izađu da glasaju - rekao je Mark Zandi, glavni ekonomista "Moodi's Analitics"-a i koautor rada, zajedno sa Danom Vhiteom, direktorom za vladino savetovanje i istraživanje javnih finansija, i Bernardom Larosom, pomoćnikom direktora i ekonomistom. 

Tri modela pokazuju da je Trump dobio najmanje 289 elektorskih glasova birača, pretpostavljajući prosečnu izlaznost.

Njegove šanse se smanjuju s maksimalnom izlaznošću na demokratskoj strani i povećavaju se uz očekivani minimum izlaznosti.

Od tri modela, on se najbolje kotira po onom koji se naziva "džepna knjiga" koji otkriva kako se ljudi osećaju u vezi sa svojim finansijama. U tom scenariju, pod pretpostavkom prosečne izlaznosti, Tramp bi osvojio 351 elektorski izborni glas nasuprot 187 glasova za generičke demokrate. 

- Zapisnik izlaznosti je od vitalne važnosti za demokratsku pobedu - navodi se u izveštaju.

Istraživanje i prognoze "Moody's" su bili tačni svaki put od 1980. godine. Izuzev, baš 2016. godine, kada su predviđali pobedu Hilari Klinton.