Putin nahvalio kolegu iz Bele kuće: Treba odati priznanje Trampovom izvanrednom potezu


IZVOR: Tanjug - 03.10.2019 | 16:20


"Globalni problemi se ne mogu rešiti bez Azije", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na međunarodnom diskusionom forumu "Valdaj".

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Putin smatra da Azija na ogromnom prostoru od Magreba i Bliskog istoka do Istočne i Jugoistočne Azije u skladu sa svojim ogromnim potencijalom vraĆa svoje prirodno mesto u svetskim poslovima.

- Jačanje pozicija azijskih država je primetno u svim oblastima, posebno u ekonomiji. U regionu se stvara više od trećine svetskog BDP-a, povećava se standard i aktivno se uvode napredne tehnologije - naveo je ruski predsednik.

 

 

Putin smatra da je nestanak svetskog poretka moguć, ali se nada da on ipak može biti sačuvan.

- Očigledno je da je danas nemoguće rešiti globalne probleme bez Azije. Naravno, po inerciji i starom sec´anju može da se pokuša da se to uradi. Međutim, legitimitet i vrednost takvih odluka, koje pretenduju da budu globalno i univerzalno prihvaćene, vrlo je sumnjiva - rekao je Putin.

Ruski predsednik je pozvao države da rade zajedno i prevazilaze stereotipe i geopolitičke šablone.

Pohvala Trampu

Predsednik Rusije je pohvalio američkog kolegu Donalda Trampa za rešavanje situacije u Severnoj Koreji.

Američki predsednik je uspeo da pređe demarkacionu liniju i otpočne pregovore.

- Čim su SAD odlučile da direktno razgovaraju sa Severnom Korejom, bez preliminarnih formalnosti i uslova, odbacivši uobičajenu, vrlo grubu retoriku, na granici uvrede, pojavila se nada za mirno rešavanje krize. Naravno, mi vidimo da su pred nama još mnogo nerešenih problema i veliki put. Treba odati priznanje Trampovom izvanrednom potezu - objasnio je ruski lider.