Apokaliptično obraćanje iranskog predsednika u UN: Persijski zaliv na ivici pucanja, naše strpljenje ima granice


IZVOR: Tanjug - 25.09.2019 | 16:15


Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je danas svetske lidere da je region Persijskog zaliva "na ivici kolapsa", te da bi bilo koja nepromišljena greška mogla da "izazove veliki požar".

Foto: Tanjug/AP

Hasan Rohani

- Nećemo tolerisati provokativnu intervenciju stranaca. Odgovorićemo odlučno i snažno na svaku vrstu kršenja našeg teritorijalnog integriteta i bezbednosti - rekao je Rohani u govoru na Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Iran neće pregovarati o nuklearnom pitanju sve dok su na snazi sankcije, rekao je Rohani i dodao da njegova zemlja "pruža otpor najnemilosrdnijem ekonomskom terorizmu".

- Naš odgovor na razgovore pod pritiskom je "ne" - rekao je Rohani, uz poruku da bi Iran mogao da napusti nuklearni sporazum iz 2015. ako evropske sile ne uspeju da ga spasu posle povlačenja SAD.

 

 

- Mi smo posvećeni nuklearnom sporazumu, ali strpljenje Irana ima granice - upozorio je on, prenosi Rojters.

On je rekao da SAD nisu uspele da reše sukobe u Avganistanu, Iraku i Siriji i da nisu u stanju da sad učestvuju u smirivanju tenzija i donošenja mira regionu.

Rohani je optužio SAD za "nemilosrdan ekonomski terorizam" i za, kako se izrazio, gusarsko ponašanje u međunarodnim odnosima.