Protesti protiv Džonsonove suspenzije parlamenta


IZVOR: Tanjug, Republika - 31.08.2019 | 17:53


Širom Velike Britanije danas su održani protesti protiv odluke premijera Borisa Džonsona da suspenduje rad parlamenta na nekoliko nedelja tokom kojih je trebalo da se održi debata o sporazumu o napuštanju EU. Demonstranti smatraju da će naredna nedelja biti odlučujuća za raspravu u parlamentu kada će Džonsonovi protivnici pokušati da usvoje zakon koji bi ga sprečio da sprovede Bregzit 31. oktobra bez sporazuma sa EU.

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson

Organizatori kažu da su protesti održani na više od 30 lokacija širom Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske, prenosi AP. U centru Londona okupilo se oko 10.000 ljudi, a bilo je demonstranata i u Belfastu, Jorku i drugim gradovima. U Londonu je na kratko blokiran saobraćaj na mostu u centru grada kao i na Trafalgar skveru. Demonstranti su uzvikivali "Borise Džonsonu, šram te bilo". Neki su nosili slogane "Stop udaru" smatrajući da Džonsonov potez ugrožava demokratiju. 

Više hiljada ljudi okupilo se u Glazgovu u Škotskoj gde je lider laburista Džeremi Korbin rekao da je njegova poruka Džonsonu jednostavno: "Nema šanse. To je naš parlament". Korbin je rekao da je Džonson koji je postao premijer glasanjem u Konzervativnoj stranci, a ne na izborima, nema mandat za zatvaranje parlamenta niti za napuštanje Unije bez dogovora.

Proteste je organizovala grupa protiv Bregzita "Moguća je druga Evropa" i pokret Momentum blizak opozicionim laburistima. U međuvremenu, pokrenute su tri odvojene tužbe zbog suspenzije parlamenta pred različitim sudovima u Velikoj Britaniji.