Rama: Opozicija će sutra dobiti finalni udarac


IZVOR: Tanjug, Republika - 29.06.2019 | 12:36


Albanski premijer Edi Rama poručio je da će opozicija sutra na lokalnim izborima u toj zemlji dobiti "finalni udarac" koji će, kako kaže, označiti kraj sa politikom koja je držala albansku državu kao taoca 30 godina, prenosi TV Sitel.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Edi Rama

Izborna koalicija "Alijansa za evropsku Albaniju", koju predvodi Socijalistička partija Edija Rame sinoć je u albanskom gradu Valona održala završni miting uoči lokalnih izbora u nedelju, 30. juna. Rama je takođe upozorio odlazeće gradonačelnike iz opozicione Demokratske partije da ne slušaju naređenja njihovog partijskog šefa Ljuljzima Baše. 

- Uprkos njihovim naporima da blokiraju opštinska izborna tela, to im neće uspeti - rekao je Rama. On je rekao da su opozicione Demokratska partija i Socijalistički pokret za integraciju postale "nasilničke organizacije", a nije poštedeo kritika i ironije ni predsednika Albanije Ilira Metu. - Nismo videli da se predsednička rezidencija pretvorila u epicentar jedne imaginarne revolucije, a da se predsednik pojavio kao ''vaskrsli Hadži Kamil''. Nikada ranije Albanija nije bila predmet koordinisanog napada koji želi da poseje užas u svakoj porodici, da uništi imidž zemlje, dostojanstvo u očima sveta - rekao je Rama.

Opozicija neće učestovati na sutrašnjih lokalnim izborima, jer, izmeđi ostalog, traže Raminu ostavku i raspisivanje opštih izbora.  U međuvremenu, u Albaniji su sve češći napadi na objekte u kojima su smeštene izborne komisije i izborni materijal.  Nakon Bušata, Skadra, Vau te Dejesa, gde je bio spaljen izborni materijal i povređeno nekoliko policajaca, sinoć su bacani molotovljevi kokteli na objekat u kojem je smeštena izborna komisija u Peškopeji, a demonstranti su se sukobili sa policijom u pokušaju da uđu u objekat. 

Povređen je jedan novinar i šestoro policajaca. Intervenisala je i specijalna policijska jedinica.