Merkelova i Makron u klinču oko funkcija: Burna rasprava o novim čelnicima EU nije urodila plodom


IZVOR: Tanjug - 21.06.2019 | 21:15


Teška rasprava od četvrtka večeri do petka ujutru vodila se oko izbora novih čelnika EU jer njihovi lideri EU nisu uspeli da postignu dogovor oko imenovanja osoba koje bi u narednom periodu vodile najvažnije EU institucije.

Foto: Tanjug/AP

Makron i Merkelova

Na vanrednom samitu koji je organizovan ovim povodom očekivana trvenja bila su između kandidata koje gura nemačka kancelarka Angela Merkel i onih koji su miliji francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

U razgovorima EU lidera o tome ko će biti na čelu Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta, diplomatije EU i predsednik Evropske centralne banke pregovaralo se u različitim formatima. Najviše pažnje bilo je fokusirano na razgovore koje su međusobno u više navrata vodili Merkelova i Makron, uz učestvovanje španskog premijera Pedra Sančeza i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

Izbor novog predsednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Manfreda Vebera iako je on dobio podršku nemačke kancelarke Angele Merkel. Time su sada ojačani položaji socijaliste Fransa Timermansa i liberalke Margret Vestager, ali se izgledi da budu postavljeni za novog čelnika EK daju i drugim ličnostima.

 

Tusk: Potrebno nam je još vremena za razgovor

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je vrlo nenaklonjen Veberu, izjavio je da Francuska želi konstruktivno rešenje i najbolji tim za Evropu, uz opasku da su kandidati partijskih grupacija u EP vrsta evropske fikcije jer nemaju demokratski legitimitet. Diplomatski izvori navode da među EU liderima i dalje nema većinske podrške ni za jednog kandidata, bilo da dolazi iz grupe konzervativaca, socijalista ili liberala.

- Potrebno nam je još vremena za razgovor. Zato ćemo se vratiti na ovu temu krajem juna, sada je još rano da govorimo o imenima - poručio je predsednik Evropskog saveta Donlad Tusk, vidno razočaran pregovorima, koji nisu urodili plodom.

Evropski savet bi do 2. jula i prvog zasedanja novog saziva Evropskog parlamenta trebalo da donese odluku o tome ko će u narednih pet godina predvoditi EU institucije.

Junker: Nezamenjiv sam!

Foto: Tanjug

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je da su šanse da se stavovi približe u narednih 10 dana male, dodavši da se do dogovora mora doći.

- Moram da primetim da je mene teško zameniti - našalio se predsednik Evropske komisije izlazeći sa maratonskog sastanka u Briselu.