POLITIKO: Evropa sita Orbana, ali moraju da ga trpe


IZVOR: Tanjug - 01.07.2018 | 17:47


Pojedini evropski političari sa desnocentričkog dela ideološkog spektra su siti "hirova" mađarskog premijera Viktora Orbana, ali moraju da ga trpe. To piše Politiko u tekstu pod nazivom "Orban cementira mesto u novom evropskom desnom centru" navodeći da su pripadnici Evropske narodne partije iz Holandije, švedske, Finske i Luksemburga lobirali da Fides, stranka čoveka koga nazivaju "kumom neliberalne demokratije", bude izbačena iz EPP.

Foto: Tanjug/AP

Nervira Brisel: Viktor Orban

- Svoj zahtev su obrazlagali navodeći da Orbanova partija forsira anti-EU retoriku i krši vladavinu prava u Mađarskoj. Kampanju je pokrenula holandska CDA, ali u tome nije uspela jer nije mogla da skupi dovoljan broj glasova unutar panevropskog bloka - navodi se. 

U tekstu se dodaje da Orban nema nameru da svoju partiju povuče iz EPP. 

"On vidi da se EPP kreće njegovim putem, naročito kada se pomenu antimigrantske mere i način saopštavanja poruka. Orban vidi prostor da se nastavi tim putem, a jedan od argumenata koji mu ide u prilog su i strože kontrole granica. U Briselu kažu da je EPP praktično podeljena na pola zbog migrantskog pitanja. Raskol je potpomognut rezolucijom Komiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta, u kojoj se navodi da je Mađarska suočena sa rizikom ozbiljnog kršenja proklamovanih vrednosti EU. Ipak, rezolucija nije prošla, tesnom većinom - devet prema osam glasova", dodaje Politiko. 

Pojedini evroposlanici iz EPP su rekli za Politiko da im se ne sviđa šta i kako Orban govori, ali da, za sada, moraju da žive sa tim. 

- Postoje najmanje tri grupe u EPP. Jednu čine liberali iz Švedske i Holandije, dalje postoje čvrsti Orbanisti, kojima se pridružuju pripadnici bavarske CSU i Austrijanci. U sredini se nalaze poslanici koji stižu iz CDU, na čijem čelu je Angela Merkel - dodaje se.