POVUČEN "ANTIMAFIJAŠKI ZAKON": Vlada Crne Gore radila dve godine na "istorijskom rešenju"


IZVOR: Republika - 01.03.2023 | 10:57


Nakon oštrih kritika u Skupštini, Vlada Crne Gore povukla je Predlog izmenjenog zakona, koji treba da omogući oduzimanje imovine stečene kriminalom.

Foto: www.profimedia.rs
POVUČEN "ANTIMAFIJAŠKI ZAKON": Vlada Crne Gore radila dve godine na "istorijskom rešenju"

Predložene izmene Zakona pune su pravnih manjkavosti i politički motivisane, ocenila je većina poslanika na jučerašnjoj posebnoj sednici Skupštine na kojoj je je ovaj, anti-mafija zakon, bio jedina tačka dnevnog reda.

S druge strane, predstavnici vlade, koji su se zalagali za njegovo usvajanje, poručili su da ne treba gubiti vreme već što pre početi s primenom.

Reč je o pravnom aktu na kojem vlada radi već dve godine, a čijem usvajanju se u postojećem obliku oštro protivi Evropska komisija.

Osim Evropske unije, Zakon su kritikovale organizacije koje se duže od deceniju zalažu za zakonsko rešenje, koje bi tretiralo kriminalom stečenu imovinu, a pre svega Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Akcija za ljudska prava (HRA).

Jedno od prvih obećanja vladajuće većine, Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Građanskog pokreta URA, formirane nakon izbora avgusta 2020. godine, bilo je da će ključni prioritet rada biti borba protiv kriminala i oduzimanja nezakonito stečene imovine.
 

Jedan od koraka na tom putu bilo je upravo donošenje ovog takozvanog "anti-mafija zakona", preneo je Radio Slobodna Evropa.

Vlada je na njemu radila dve godine, utvrdila ga je bez javne rasprave, ocenjujući da je reč o "istorijskom rešenju", a zbog čestih dorada, skupštinska rasprava o njemu je više puta odlagana.

Predloženim izmenama osim nevladinog sektora protivi se opozicija, ali i deo vladajuće većine, Demokratski front i Demokrate, smatrajući da ponuđeni vladin predlog ne nudi adekvatan način za oduzimanje nezakonito stečene imovine.

BONUS VIDEO