DOGODILO SE ONO ČEGA SU SE NAJVIŠE PLAŠILI: Rešena misterija ruskog konvoja koji se tri dana nije pomerao


IZVOR: Republika - 04.03.2022 | 11:27


Ekspert otkrio uzrok problema s kojima se Putinova vojska suočava.

Foto: Tanjug/AP
DOGODILO SE ONO ČEGA SU SE NAJVIŠE PLAŠILI: Rešena misterija ruskog konvoja koji se tri dana nije pomerao

Trent Telenko, bivši radnik Agencije za upravljanje ugovorima u sektoru odbrane Sjedinjenih Američkih Država, na svom je Tviter profilu ukazao na probleme koji su nastupili kada su se ruska borbena vozila susrela s problemom - prolećnim otopljenjem koje je sredinom marta pretvorilo ukrajinsko tlo u kaljugu.

Telenko je te logističke probleme objasnio pomoću fotografije ruskog vozila opremljenog sistemom za protivvazdušnu odbranu Pancir S1 koje je upalo u blato. U svojim se objavama dotakao i, kako je rekao, "impliciranih loših ruskih praksi servisiranja vojnih kamiona", prenosi Index.

 

 

Telenko je rekao da je jedan od njegovih prvih zadataka koje je odradio za spomenutu agenciju bila kontrola kvaliteta srednje velikih taktičkih vozila koje je jedan dobavljač isporučivao Ministarstvu odbrane SAD-a te da se takva vozila, poput spomenutog ruskog koje je zapelo u kaljuzi u Ukrajini, svakog meseca moraju prevrnuti te preventivno servisirati i potom premestiti na drugu lokaciju. Istakao je da se posebno treba voditi računa o sistemu za naduvavanje guma i prilagođavanje pritiska u gumama.

- Vozila se moraju premestiti jer gume stare kada su izložene direktnoj sunčevoj svetlosti - rekao je Telenko te dodao da se pražnjenjem i ponovnim punjenjem sistema za naduvavanje i prilagođavanje pritiska održava fleksibilnost bočnih strana guma.

- Kada vojni kamioni mesecima negde stoje, bočne strane istrule i postanu krhke. Ako to vozilo potom prevali značajniji broj kilometara, gume će pući - rekao je Telenko.

Telenko je potom ukazao na to da se zadnja desna guma na jednom vozilu s Pancirom raspala kada su ga Ukrajinci pokušali izvući iz blata i premestiti.

- To vozilo niko nije maknuo i servisirao godinu dana - ustvrdio je Telenko.

Telenko drži da bi se Rusi zbog spomenutog mogli naći u velikim problemima.

- Ako je ruska vojska bila previše korumpirana da premesti i servisira vozila s Pancirima, tada su sigurno bili prekorumpirani da premeste i servisiraju kamione i oklopna borbena vozila koja se sada nalaze u Ukrajini. Rusi ne smeju da rizikuju i s njima ići mimo puteva, pogotovo ne za vreme rasputice - rekao je Telenko.

Telenko je potom pokazao da su Rusi evidentno svesni problema koji dolaze s rasputicom.

- Pogledajte ovih više od 60 kamiona koji su parkirani na uzvišenom putu. Ne žele da im ta vozila zapnu u kaljuzi kao ono s Pancirom - rekao je Telenko.

Telenko smatra da Rusi nemaju dovoljno rezervnih guma na raspolaganju te da će se njihova vozila na točkove morati koristiti isključivo na putevima, kao što je to bio slučaj u Sovjetsko-finskom ratu.

Telenko drži da ruske kolone vojnih vozila zbog rasputice neće moći biti šire od tri vozila.

- Kada Ukrajinci blokiraju puteve pomoću vozila koje unište protivtenkovskim navođenim projektilima, kolone će moći napadati s obe strane kao što su to radili Finci - rekao je Telenko.

- Krim je pustinja, a južni deo Ukrajine, obalni deo, znatno suši. Zato tamo nemaju tih problema. Drugde će tokom idućih četiri do šest nedelja imati velikih problema - zaključio je Telenko.