SRBI HOĆE DA NAM OTMU DUBROVNIK! Hrvati se opet ostrvili na sve srpsko: DOK SMO MI IMALI KULTURU ONI SU SVIRALI GUSLE I JELI SVINJE!


IZVOR: Republika - 09.02.2022 | 13:16


Mario Jareb, potpredsednik Matice hrvatske, optužio je našu zemlju da krade kulturu Dubrovnika, prema kom inače ima "velikosrpske ambicije".

Foto: Youtube/Osjecka TV, Pixabay
SRBI HOĆE DA NAM OTMU DUBROVNIK! Hrvati se opet ostrvili na sve srpsko: DOK SMO MI IMALI KULTURU ONI SU SVIRALI GUSLE I JELI SVINJE!

Potpredsednik Matice hrvatske Mario Jareb žestoko se ostrvio na Srbiju, izneo niz neistina, a zatim na skandalozan način i izvređao sve što ima veze sa našom zemljom i narodom, tvrdeći kako imamo pretenzije da osvojimo Dubrovnik koji je, kako je istakao, oduvek meta velosrpskih prisezanja.

Jareb je gnusne izjave izrekao u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" hrvatskog Javnog servisa HRT, počevši s optužbama da naša zemlja prisvaja hrvatske književnike. 

- Reč je o dubrovačkoj književnosti. Da se poslužim jednim izrazom, o takozvanoj "srpskoj Atini", kako to vole neki tamo preko da govore. Dubrovnik je uvek bio i jeste meta tih velikosrpskih prisezanja - naglasio je Jareb i dodao:

- Dubrovačka književnost je jedan od najvećih dostignuća hrvatske kulture, s obzirom na to da su u to doba Srbi imali samo gusle, rakiju i prasetinu, pa nemaju ništa slično što bi ih svrstalo među druge evropske narode - opleo je on, prenosi Sputnjik. 

Međutim, hrvatski "ekspert" se tu nije zaustavio, pa je nastavio da Srbiju optužuje za otimačinu, ali i za bezumnu agresiju. 

- Kad zatreba, onda prema tome idu tenkovima i topovima, videli smo to u ratu. To im treba da se svrstaju u taj neki evropski kulturni zemljopis - rekao je Jareb.

A na pitanje da li je to falsifikovanje istorije, on je, mrtav-hladan istakao kako Srbiju niko ne može da prisli da odustane od takve prakse.

- Dobar put bi bio da se naša kultura predstavlja na stranim jezicima. Vi vani imate puno neinformisanih ljudi, pa bi na taj način mogli da razumeju šta se događa - poručio je potpredsednik Matice hrvatske.