DODIK NA UDARU AMERIKE, UVEDENE SU MU NOVE SANKCIJE! Srpskog člana predsedništva BiH iz SAD povezali s korupcijom!


IZVOR: Republika - 05.01.2022 | 15:21


Milorad Dodik našao se na meti Sjedinjenih Država nedugo nakon što je on komentarisao mogućnost da će nađe na listi te zemlje.

Foto: Tanjug/AP
DODIK NA UDARU AMERIKE, UVEDENE SU MU NOVE SANKCIJE! Srpskog člana predsedništva BiH iz SAD povezali s korupcijom!

Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom sveta, a od danas se na listi nalaze pojedinci i firme koje deluju u Bosni i Hercegovini, a među njima je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. 

Ta mera je saopštena samo nekoliko sati nakon što je Dodik poručio da takvi potezi Sjedinjenih Američkih Država zapravo pokazuju nemoć, a ne moć Amerike.     

Nakon što je Ministarstvo finansija SAD u decembru objavilo proširenu listu sankcionisanih osoba i kompanija iz Srbije, Hrvatske, Kosova i Bugarske, a koje se povezuju s korupcijom i drugim nezakonitim aktivnostima, „crna lista“ je sada proširena i na firme i pojedince iz Bosne i Hercegovine, navodi Blic. 

Prema ažuriranoj listi, sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a koje su povezane s Bosnom i Hercegovinom, uvedene su za: Alternativna televiziju iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom, kao i lično Miloradu Dodiku. 

- Sankcije Alternativnoj televiziji i Miloradu Dodiku uvedene su kao odgovor na njegove korupcionaške aktivnosti i pretnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Dodik je pokušao da dovede u pitanje osnovne odredbe Dejstonskog sporazuma i da stvori paralelne institucije u bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj. To je radio motivisan isključivo svojim ličnim interesima - stoji u saopštenju Ministarstva finansija SAD.  

Foto: Printscreen

Odluka Ministarstva finansija Sjedinjenih Država 

U dokumentu se još navode odredbe Dejtonskog sporazuma, ali i detalji o vezama Milorada Dodika i Alternativne televizije, kao i razlozi zbog kojih su oni na meti sankcija. 

Sve to Dodik je komentarisao nekoliko sati pre saopštenja konačne odluke iz Vašingtona.       

- Sankcije Amerike nisu Sveto pismo i oni na taj način pokazuju svoju nemoć. Indikativno je da se ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković, koja je najavila da će američke sankcije biti saopštene u popodnevnim satima, ponaša kao njihov portparol - naveo je ranije danas Dodik i istakao kako svakako nije imao nameru da aplicira za američku vizu aludirajući na činjenicu da će mere Vašingtona usmerene protiv njega, između ostalog, podrazumevati i tu činjenicu.  

Dodik je istakao da to ne bi učinio ni kada bi mu rekli da će mu ukinuti sankcije pod kojima je, kako podseća Sputnjik, već godinama.

- Na sankcijama rade muslimani i Amerikanci zajedno, kao i neki njihovi mediji. Zato je važno da pošaljemo poruku 9. januara - rekao je on i ponovo pozvao građane Republike Srpske da tog dana proslave Dan Republike.