ŠMIT RAZBESNEO PUTINA ZBOG PRIZIVANJA RATA U BOSNI I HERCEGOVINI! Procurio tajni izveštaj Visokog predstavnika u BiH, RUSIJA SPREMNA DA UDARI VETOM!


IZVOR: Republika - 02.11.2021 | 10:23


Ruska Federacija je spremna da u Savetu bezbednosti UN uloži veto na produženje misije EUFOR u BiH ukoliko se ne ukinu ovlašćenja visokom predstavniku međunarodne zajednice u toj zemlji Kristijanu Šmitu, koji je istovremeno sastavio izveštaj i upozio da je nama susedna zemlja na ivici novog krvoprolića.

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Vladimir Putin spreman da stavi Šmita na njegovo mesto 

Ruska Federacija predvođena predsednikom Vladimirom Putinom žestoko je reagovala na ponašanje međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini u poslednje vreme i zapretila kako je spremna da kao stalna članica Saveta bezbednosti UN uloži veto na obnavljanje mandata mirovnoj misiji EUFOR u BiH zbog imenovanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika u toj zemlji. 

To je objavila nemačka novinska agencija dpa, pozivajući se na svoje izvore i navodeći kako je glasanje o produženju mandata trebalo da se održi danas, ali da je pomereno za sredu popodne.

Ozbiljan raskol između Zapada i Rusije zbog funkcije visokog predstavnika na snazi je već neko vreme, budući da zvanična Moskva smatra da više nema razloga za njenim postojanjem. Sa tim se složila i Kina, pa su obe zemlje pokušale pre nekoliko meseci da u Savetu bezbednosti ukinu tu funkciju.S druge strane, zapadne diplomate u Njujorku ističu da SB ne može da odlučuje o sudbini visokog predstavnika, kog imenuje Savet za sprovođenje mira (PIC).

- Moskva je u tekućim pregovorima o odobrenju misije EUFOR pozvala da se iz sporazuma ukloni bilo kakvo spominjanje visokog predstavnika - otkrio je neimenovani diplomatski izvor agenciji dpa. 

Inače, najnoviji spor u vezi sa Šmitom dolazi baš u trenutku kada su u medije procurili delovi njegovog najnovijeg izveštaja, čije je delove prvi objavio britanski Gardijan, a u kom se napominje da je BiH u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna mogućnost povratka sukoba".

- Ako srpski separatisti izvrše svoju pretnju o ponovnom stvaranju sopstvene vojske deljenjem nacionalnih oružanih snaga na dva dela, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo bi da bude poslato nazad u BiH kako bi se zaustavilo klizanje prema novom ratu - navodi Šmit koji je u svom prvom izveštaju po dolasku na funkciju visokog međunarodnog predstavnika za BiH u avgustu, upozorio da se Bosna suočava s "najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom razdoblju". 

Podsetimo, član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se Republika Srpska, u kojoj njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima vlast, povući iz nekih državnih tela, uključujući Oružane snage, Obaveštajno sigurnosnu agenciju (OSA), Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i druge, kao i da će ta tela formirati na nivou entiteta.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Na udaru kritika - Milorad Dodik 

Na takva dešavanja reagovao je Šmit koji je pomenuti izveštaj u petak dostavio generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i u njemu naveo kako su Dodikove težnje jednake otcepljenju bez proglašenja.

- Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije, već, ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica, mogu da dovedu do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma. Time bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije. Izgledi za dalje podele i sukobe su vrlo stvarni - istakao je Šmit.

Njegova upozorenja izrečena su u trenutku dok je Savet bezbednosti UN pripremao svoju godišnju rezoluciju kojom se na 12 meseci obnavlja mirovni mandat za EUFOR i sedišta NATO. Međutim, čak i ako se mandat EUFOR obnovi, u EU nema dovoljno apetita za jačanjem malobrojnih snaga koje su ostale u Bosni. Neke države članice, posebno Mađarska, podržavaju Dodika.